«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα λάθη αλλά και για την υπογραφή μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε για τη συμφωνία ότι «η προχθεσινή νύχτα ήταν κακή για την Ευρώπη» και ότι «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν σε έναν λαό δεν τιμά τις παραδόσεις της δημοκρατικής Ευρώπης».

«Το αποτέλεσμα ήταν ένα αποτέλεσμα πίεσης ισχυρής σε μια χώρα, σε έναν λαό» τόνισε, λέγοντας ότι οι επιλογές ήταν δύο, «συμφωνία με αυτούς τους όρους ή άτακτη χρεοκοπία». Και είπε ότι «από την άλλη πλευρά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για κανέναν από τους 18 συναδέλφους μου στη Σύνοδο Κορυφής».

Ο Πρωθυπουργός, συνέχισε, λέγοντας ότι «προσπάθησα με όση δύναμη ψυχής είχα, μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας, να διεκδικήσω όσα περισσόετερα μπορούσα. Η συμφωνία προβλέπει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχει το αδιέξοδο που έλαβα στα χέρια μου 25 Ιουνίου». 

Σημείωσε ότι «κερδίσαμε 82 δισ. ευρώ για την κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της τριετίας και πήραμε τη de facto αναδιάρθρωση χρέους έως το 2022 και δέσμευση για έναρξης της συζήτησης, εντός του 2015, για την αναδιάρθρωσή του απο το 2022 και μετά». 

«Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να κερδίσω ότι ήταν δυνατόν. Ετσι ξεφεύγουμε από το Grexit» συμπλήρωσε και υπογράμμισε:

Είχαμε μια σκληρή και εκδικητική στάση από τους Ευρωπαίους, μια δύσκολη συμφωνία, κακή σε ορισμένα σημεία αλλά έχουμε προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος. «Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά δεν συνεχίζεται η λογική της εσωτερικής υποτίμησης» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον Τουρισμό, λέγοντας ότι όταν αυξάνεται ο φόρος μειώνεται η εισπραξιμότητα, κάνοντας λόγο για «πολιτική της στιγμής και της επιβολής» των δανειστών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μειώνεται η ονομαστική αξία των εισοδημάτων λόγω αύξησης ΦΠΑ.

«Το να αυξηθούν οι εισφορές προς τον κλάδο της Υγείας είναι προοδευτική πολιτική» σημείωσε. «Καταφέρνουμε να διατηρήσουμε αλώβητο τον πυρήνα των συντάξεων» είπε. «Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται, θα επανεξεταστεί μέχρι το 2016 όταν θα φέρουμε συνολικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Μπορεί μέχρι τότε να μην αλλάξει αλλά για παράδειγμα να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών, θα δούμε» επισήμανε.

Eκτιμησε ότι «υπάρχουν δυνατότητες για πολιτικές αναδιανομής για να στηρίξουμε τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο». 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:

Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα λάθη αλλά και για την υπογραφή μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, προέχει να διασφαλίσω ότι η χώρα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα μείνει η χώρα. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας. Δεν είπα ψέματα στον ελληνικό λαό.

«Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση, αλλά υπήρξε εκδικητική στάση εταίρων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στη ζωή και στην πολιτική, πρέπει να παίρνεις ρίσκο. Και να παραδέχεσαι την ήττα σου, όταν έρχεται».

Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε, διαμηνύοντας:

Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να κρατήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κ.Ο. του ενωμένους από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την πολιτική ευθύνη να επιλέξει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί. Αν υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης ή το σχέδιο αυτών που θέλουν να τη ρίξουν.

«Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα, με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών τάξεων. Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει ένα νέο νόμισμα. Όπου και να πήγα και στις ΗΠΑ και στη Ρωσία κανένας δε μου είπε “προχώρα” σε αυτή την επιλογή. Οι φτωχοί θα πέρναγαν τραγικά οι πλούσιοι ζωή και κότα» είπε.

«Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος. Υπήρξε επιθυμία για συναινετική έξοδο από το ευρώ από τον κ. Σόιμπλε. Ένα συναινετικό grexit θα ήταν μοιραίο» τόνισε, αναφερομενος στη δεύτερη επιλογή. «Σχεδίαζαν ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Ομως η Ευρώπη δεν ανήκει στον κ. Σόιμπλε» πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική, ούτε Plan B, αφού η ατακτη χρεοκοπία ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν συνέφερε κανέναν.

«Προέχει το πρόγραμμα-γέφυρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι το εμποδίζουν.

Για το θέμα των εκλογών είπε ότι «δεν έχω λογο να κάνω εκλογές» προσθέτοντας ότι θα εξαρτηθεί απο τις διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και εάν στο τέλος της ιστορίας αυτής θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Καμία αμφιβολία ότι έκανε και λάθη, αλλά δεν θα τα φορτώσω σε εκείνον» είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη προσθέτοντας ότι τα χρεώνεται ο ιδιος (ο Πρωθυπουργός). «Το να είναι κάποιος καλός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι και καλός πολιτικός. Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του, μπορεί να έκανε λάθη αλλά υπηρέτησε το καλό της πατρίδας. Ο άνθρωπος αυτός αναλαμβάνει τις ευθύνες του όχι μόνο γι’ αυτά που έκανε, αλλα και γι’ αυτά που κάνει και τώρα. Όλοι μας κρινόμαστε» τόνισε λέγοντας ότι «δεν έχει χαλάσει τη σχέση του με τον Βαρουφάκη».

Για το ταμείο ακίνητης περιουσίας, τόνισε ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ πρότεινε εκποίηση.

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ήταν το προαπαιτούμενο Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων χωρών για να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιό τους, ενώ σημείωσε ότι «Ολλανδοί και Φινλανδοί έλεγαν “ούτε 1 ευρώ φρέσκο χρήμα” στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Αν η συμφωνία κυρωθεί μήνυμα που θα πάει στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. «Το ποσό 25 δισ. είναι υπεραρκετό για τις τράπεζες. Πιστεύω θα χρειαστούν 10-15 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση. Σταδιακά θα έχουμε αύξηση του ποσού που μπορούν οι πολίτες να βγάλουν από τα ΑΤΜ. Εξασφαλίζεται η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Οι έλληνες πολίτες που άφησαν τον μόχθο τους στις ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να ανησυχούν. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι σε συνάρτηση με την τελική κύρωση της συμφωνίας» υπογράμμισε.

Είναι εξαιρετική η σχέση μου με τον Πάνο Καμμένο. Είμαστε απο διαφορετικές αφετηρίες, όμως έχουμε σφυρηλατήσει εξαιρετικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα έχει την Κ.Ο. θα πάρει τις αποφάσεις του.

«Δεν πιστεύω σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Δεν υπάρχει στο τραπέζι σε καμία περίπτωση με τη δική μου παρουσία» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook