Την αδελφοποίηση του Δήμου Σφακίων με την πόλη της Σκωτίας που ήταν η γενέτειρα του επαναστάτη Ουάλας, προτείνει η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων. Αφορμή αποτελεί ο εορτασμός της Επανάστασης του 1770.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  η Ένωση σε επιστολή της προς τον Δήμο Σφακίων, την οποία κοινοποιεί στην Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Αποκορώνου:

\’Με αφορμή τους εορτασμούς για τον πρωτεργάτη της επανάστασης του 1770 και την ανάγκη αναβάθμισης του εορτασμού λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που η εν λόγω επανάσταση έχει όχι μόνο για ολόκληρη την Κρήτη αλλά και για την Ελλάδα ως σύνολο, αφού αποτελεί στην ουσία την πρώτη μαζική επαναστατική κίνηση του υπόδουλου ελληνικού έθνους, θα θέλαμε να αναφερθούμε στον εθνικό ήρωα της  Σκωτίας τον Ουίλιαμ Ουάλας.

Ο Ουάλας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ο Δασκαλογιάννης της Σκωτίας. Γεννημένος το 1270 από σημαντική οικογένεια, ξεκινά την επανάσταση το 1297 για την απελευθέρωση της Σκωτίας, της πατρίδας του, που πρόσφατα είχε κατακτηθεί από την Αγγλία. Οργανώνει στρατό από χωρικούς και στις 11 Σεπτεμβρίου του 1297 νικά τους Αγγλους στη στενή γέφυρα του ποταμού έξω από την πόλη Stirling.

Η χώρα  του απελευθερώνεται αλλά, όπως και στην περίπτωση του Δασκαλογιάννη, η ελευθερία  είναι σύντομη. Την επόμενη χρονιά, στη μάχη του Falkirik ο Αγγλος βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙΙ νικά τον στρατό των Σκωτσέζων. Ο Ουάλας αρχίζει τον ανταρτοπόλεμο, ενώ φεύγει στη Γαλλία για να ζητήσει βοήθεια από τον Γάλλο βασιλιά στον αγώνα του. Οπως και στην περίπτωση του Δασκαλογιάννη με τη Ρωσία της Μ. Αικατερίνης η βοήθεια δεν ήρθε ποτέ.

Γυρίζοντας στη χώρα του συλλαμβάνεται από προδοσία και σιδηροδέσμιος στέλνεται στον Πύργο του Λονδίνου. Στη δίκη του, που κατηγορείται για προδοσία απαντά θαρραλέα: «Δεν υπήρξα προδότης γιατί ποτέ δεν ήμουν υπήκοος στον Αγγλο βασιλιά και όσο θα υπάρχει πνοή σ’ αυτό το σώμα ποτέ δεν θα γίνω υπήκοός του». Το τέλος του τραγικό όπως και του Δασκαλογιάννη, βασανίζεται και εκτελείται τον Αύγουστο του 1305 παρουσία του Εδουάρδου στην πλατεία, που σήμερα είναι το παλαιότερο Νοσοκομείο του Λονδίνου του Αγ. Βαρθολομαίου. Τεμαχίζεται και τα 4 κομμάτια του σώματός του στέλνονται να εκτεθούν στις 4 άκρες της Σκωτίας για παραδειγματισμό.

Μετά τον φρικτό θάνατό του το έπος του γίνεται λαϊκό τραγούδι όπως στην περίπτωση του Δασκαλογιάννη, ενώ πριν μερικά χρόνια η ταινία Braveheart, που αναφέρεται στην επανάστασή του με τον Μελ Γκίμπσον, κατέκτησε Οσκαρ.

Σήμερα στις πόλεις της Σκωτίας υπάρχουν αγάλματα ή μνημεία προς τιμή του Ουάλας.

Προτείνουμε στον Δήμο Σφακίων να έλθει σε επαφή με τη γενέτειρα πόλη του Ουάλας ή την πόλη Stirling (όπου έχει αναγερθεί ένα τεράστιο μνημείο και Μουσείο προς τιμήν του). Η αδελφοποίηση με αυτές τις πόλεις, η δημοσιότητα που θα προσέλκυε η κοινή αναφορά στους δύο ήρωες με τις κοινές ομοιότητες, που θαρραλέα αγωνίστηκαν και πέθαναν για την ελευθερία, θα ασκούσε ευεργετικά αποτελέσματα και για την προβολή του τόπου μας και για τον τουρισμό από τη συγκεκριμένη χώρα.

Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι πάρα τη μεγάλη απόσταση οι Σφακιανοί και οι ορεσίβιοι Highlanders της Σκωτίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά: Φήμη ατρόμητων πολεμιστών, υπερηφάνεια και έντονη αίσθηση της ελευθερίας.

Μάλιστα, στη Μάχη της Κρήτης τον Μάη του 1941 ένα σύνταγμα Black Watech (ορεσίβιοι της Σκωτίας) πολέμησε γενναία στην Κρήτη στο Ηράκλειο, αποτρέποντας επί 8 μέρες των κατάληψη της πόλης από τους Γερμανούς.

Τέλος, στους εορτασμούς του χρόνου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο Πύργος του Αληδάκη στον Εμπρόσνερο τόσο για την εκεί παράδοση του Δασκαλογιάννη όσο και για την εκδίκηση που πήραν αργότερα οι Σφακιανοί με τον Μανούσακα καταστρέφοντας τον Πύργο\’.

Την επιστολή υπογράφει εκ του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων, Ι. Κουκουράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook