Ολυμπιονίκης του πνεύματος αναδείχτηκε πριν από ένα μήνα ένας 17χρονος από την Κηφισιά. Ο Ορφέας Ζορμπαλάς που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 19η Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας μαζί με την Ελένη Ισμαήλου, κατέλαβε με τη συνομήλικη του την τρίτη θέση.

Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας έλαβε μέρος στη διοργάνωση, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το τυπικό που θέλει τους εκπροσώπους των χωρών να προκύπτουν από εθνικούς διαγωνισμούς. Από τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος διαγωνισμός, τα δύο παιδιά επελέγησαν από σχολικούς διαγωνισμούς.

Τον Ορφέα που φοιτά στο Κολλέγιο Αθηνών παρακίνησε ο καθηγητής του στο σχολείο που είχε ήδη διακρίνει το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία. «Το περασμένο καλοκαίρι είχα λάβει μέρος σε σχετικό επιμορφωτικό πρόγραμμα του Χάρβαρντ και είναι ένα πεδίο γνώσεων που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα» λέει στο «Έθνος».

Περιγράφοντας την εμπειρία του στην Ολυμπιάδα ο Ορφέας δεν στέκεται τόσο στο διαγωνιστικό μέρος όσο στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που, όπως λέει, του έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα.

«Ο διαγωνισμός κράτησε μόνο μία μέρα και σε αυτόν έπρεπε να γράψουμε ένα δοκίμιο πάνω σε κάποιο φιλοσοφικό θέμα. Τις υπόλοιπες μέρες μάς έκαναν ξενάγηση στη Βιέννη, ενώ είχαμε και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διάφορα σεμινάρια φιλοσοφικής και πολιτιστικής ανταλλαγής» τονίζει.

Ο Ορφέας απορεί για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στη χώρα στην οποία γεννήθηκε. Όπως λέει είναι το πιο περιφρονημένο από τα μαθήματα κατεύθυνσης και στις περισσότερες περιπτώσεις διδάσκεται από φιλόλογους και όχι από εξειδικευμένους καθηγητές.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook