Η παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά κινδυνεύει από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες, αλλά και πολέμους και τρομοκρατικές ενέργειες. Μνημεία ανεκτίμητης αξίας μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε μερικά λεπτά ή να καταρρεύσουν στο πέρασμα του χρόνου. Ο ιδιωτικός οργανισμός CyArk στοχεύει στη δημιουργία ψηφιακών αρχείων και στην παράλληλη αποθήκευση στον υπολογιστή τρισδιάστατων αποτυπώσεων των πολιτιστικών θησαυρών του πλανήτη μας.

Δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα σε όρθια στάση δέσποζαν στην κοιλάδα Bamiyan, στο κεντρικό Αφγανιστάν. Ήταν ηλικίας 1.500 ετών, το ύψος τους ξεπερνούσε τα 50 μέτρα κι είχαν λαξευτεί πάνω στο βράχο.

\"\"Το 2001 οι Ταλιμπάν, που είχαν τον έλεγχο της χώρας, διέταξαν την καταστροφή των αγαλμάτων, «καθώς συνιστούν», όπως είπαν, «ειδωλολατρικές απεικονίσεις που δεν εκπροσωπούν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας». Έτσι, τα ανατίναξαν με δυναμίτη.

Η καταστροφή των αγαλμάτων προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Ιδιαίτερα δε, συγκίνησε τον ιρακινής καταγωγής μηχανολόγο Ben Kacyra. Από παιδί είχε μάθει να αγαπά τα ιστορικά κτίρια και τα μνημεία, συνοδεύοντας τον πατέρα του σε επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων στο Ιράκ. Αργότερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου και απέκτησε μεγάλη περιουσία, μεταξύ άλλων με την εφεύρεση του ιδιαίτερα εύχρηστου τρισδιάστατου σαρωτή, την οποία και πούλησε το 2001 στην εταιρία Leica Geosystems. Με τα κέρδη ίδρυσε το 2002 και χρηματοδότησε τον οργανισμό CyArk.

Πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο τη σάρωση μνημείων που εντάσσονται στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά. Θεωρείται δε ο ιδανικός τρόπος αποτύπωσης ‒με εξαιρετική μάλιστα ακρίβεια‒ των τρισδιάστατων μοντέλων των μνημείων και των περιοχών. Θα επιτρέψει παράλληλα τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου χρήσιμου στη συντήρηση, αποκατάσταση ή ανοικοδόμηση μνημείων του πολιτισμού.

\"\"

\"\"

scienceillustrated

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook