Αν έχεις τύχη διάβαινε λέει ο θυμόσοφος λαός. Στην περίπτωση δυο τουριστών χθες στο Ρέθυμνο, η ρήση ταιριάζει απόλυτα, αφού σώθηκαν από απίστευτη σύμπτωση!

Όλα έγιναν χθες στην παραλία της Επισκοπής στον Πετρέ Ρεθύμνου. Ήταν περίπου 18.45 όταν δυο τουρίστες, ένας ηλικιωμένος και η κόρη του που κολυμπούσαν στη θάλασσα, παρασύρθηκαν από τα ρεύματα και τους ήταν αδύνατον να βγουν στην ακτή. Οι δυνάμεις τους, είχαν εξαντληθεί.

Εκείνη τη στιγμή, περνούσε τυχαία από το σημείο ο ναυαγοσώστης της περιοχής, Σήφης Τζωρτζάκης, από τα Σφακιά.

Η απίστευτη σύμπτωση είναι ότι η βάρδια του Σήφη Τζωρτζάκη, είχε λήξει στις 17.30.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Flashnews.gr: 

Εγώ είχα φύγει μετά που έληξε η βάρδιά μου στις 17.30. Καθοδόν, διαπίστωσα ότι είχα ξεχάσει την τσάντα μου στην καντίνα της παραλίας. Σκέφτηκα λοιπόν, να συνεχίσω την πορεία μου προς το Ρέθυμνο για να κάνω ορισμένες δουλειές που είχα και στην επιστροφή που θα πήγαινα σπίτι μου στα Σφακιά, να σταματήσω ξανά στην παραλία για να περάσω από την καντίνα και να πάρω την τσάντα μου.

Όταν κατά την επιστροφή λοιπόν, σταμάτησε στην καντίνα της παραλίας, ζήτησε να του φτιάξουν ένα καφέ για τον δρόμο. Μέχρι να του φτιάξουν τον καφέ, άκουσε φωνές από τη θάλασσα που καλούσαν σε βοήθεια. Είδε πως δυο άτομα κινδύνευαν. Αμέσως, παράτησε τα πάντα και έτρεξε μέσα στη θάλασσα για να σώσει τους λουόμενους.

Ήταν ένας πατέρας και η κόρη του, οι οποίοι είχαν εξαντληθεί και δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Είχε πολύ δυνατά ρεύματα. Σκεφτείτε ότι για να τους φτάσω κολυμπούσα για 15 λεπτά γιατί τα ρεύματα μας τραβούσαν. Τελικά τους έφτασα και τους έβγαλα έξω. Ο ηλικιωμένος πατέρας μάλιστα, ήταν αρκετά εξουθενωμένος. Δύσκολα θα άντεχε παραπάνω ώρα.

Η στιγμή που βγαίνουν πλέον από τη θάλασσα κατεγράφη σε βίντεο από λουόμενους

 

                                                      Ο ναυαγοσώστης Σήφης Τζωρτζάκης

Αυτό το περιστατικό είναι ένα από τα δεκάδες που συμβαίνουν στις παραλίες της Κρήτης όχι μόνο εντός αλλά και εκτός βάρδιας των ναυαγοσωστών. Οι δυο άνθρωποι σώθηκαν επειδή από απίστευτη σύμπτωση περνούσε ο ναυαγοσώστης από το σημείο. Όμως όταν τίθεται θέμα ανθρώπινων ζώων, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις συμπτώσεις.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν δυο βάρδιες ναυαγοσωστών, που να επιβλέπουν ουσιαστικά την παραλία από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Υπάρχουν πολλά άτομα που κολυμπούν το πρωί ή αργά το απόγευμα. Η βάρδια του ναυαγοσώστη από τις 10.30 – 17.30 δεν καλύπτει επαρκώς. Στα 9 χρόνια που είμαι ναυαγοσώστης έχουν συμβεί πολλοί πνιγμοί που έχουν γίνει ή το πολύ πρωί ή αργά, όταν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης στην παραλία. Χθες μόνο είχαμε στη συγκεκριμένη παραλία συνολικά 11 διασώσεις από πνιγμό! , μας λέει ο Σήφης Τζωρτζάκης

Δεν νοείται στις παραλίες και ειδικά στις τουριστικές περιοχές να μην υπάρχει διπλή βάρδια ναυαγοσωστών, αφήνοντας έκθετους τους λουόμενους από νωρίς το απόγευμα και μετά. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν παίζουμε και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι υπεύθυνοι άμεσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook