Από το 1987 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, η 26 Ιουνίου καθιερώθηκε ως  «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την  κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση και εμπορία τους.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που «πέφτουν» στα ναρκωτικά αυξάνεται, οι τρόποι διακίνησής τους διευκολύνονται ενώ νέες και ακόμα πιο επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες κάνουν την εμφάνισή τους. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην παροχή βοήθειας στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Τα ναρκωτικά στη Κρήτη

Στην Κρήτη,  το ζήτημα των ναρκωτικών φαίνεται πως παρουσιάζει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και οδηγούνται σε εξάρτηση από αυτές.

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλάκης, υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής  του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στα Χανιά,  η εξάρτηση  στη Κρήτη παίρνει διάφορες μορφές ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή.

Στα Χανιά δηλαδή έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξάρτηση από ψυχοφάρμακα, στο Ρέθυμνο από κοκαΐνη και χασίς, στο Ηράκλειο και στο Λασίθι πιο έντονο προβάλει το ζήτημα της εξάρτησης από την ηρωίνη.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι για παράδειγμα στα Χανιά  δεν υπάρχει πρόβλημα με την ηρωίνη. Υπολογίζεται ότι περίπου 2500 άτομα είναι ηρωινομανείς, ωστόσο πιο διαδεδομένη μορφή εξάρτησης είναι αυτή που σχετίζεται με τα ψυχοφάρμακα.

Σοκ προκαλεί το γεγονός, παρ ’ότι είναι πια κοινό μυστικό, ότι ολοένα και αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που από τα 13 – 14 τους χρόνια, βρίσκονται ήδη υπό την εξάρτηση διαφόρων ουσιών.

Η απεξάρτηση στη Κρήτη

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβρηλάκη, από το 1993 που εμφανίστηκε το ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη στη Κρήτη κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζητάνε υπηρεσίες από το πρόγραμμα.

Έχουμε φτάσει να εξυπηρετούμε καθημερινά 600 άτομα καθημερινά σε όλη τη Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι τη Κρήτη, ηλικίας από 14 ετών μέχρι 55. Ένα ποσοστό περίπου 70%  των ατόμων που ζητάνε βοήθεια, έχουν 10χρονη εξάρτηση από την ηρωίνη. 

Σημαντικό ρόλο στο ζήτημα της απεξάρτησης παίζει η οικογένεια αυτών που πάσχουν. Όμως , όπως αναφέρει ο κ. Γαβριηλάκης, παρά την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο των ναρκωτικών, υπάρχουν ακόμα και τώρα οικογένειες που αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από το φόβο να μην στιγματιστούν κοινωνικά. Προτιμούν δηλαδή να κρύβουν το πρόβλημα και το ζουν καθημερινά μέσα στο σπίτι τους παρά να απευθυνθούν στα προγράμματα απεξάρτησης, που στηρίζουν και τα εξαρτημένα άτομα αλλά και τις οικογένειές τους.

Και πάλι  η στάση της οικογένειας εμφανίζει διαφοροποιήσεις με βάση τη γεωγραφική περιοχή.

Στο Ηράκλειο για παράδειγμα, όλο και πιο εύκολα οι οικογένειες εξαρτημένων ατόμων ζητούν βοήθεια, ανοίγονται και μιλούν για το πρόβλημα χωρίς το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού. Ίσως γιατί όπως μας λέει ο κ. Γαβριηλάκης, το ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη λειτουργεί εκεί από το 1993, ενώ στα Χανιά μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής, από το 2010 δηλαδή.

Δράσεις του ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη

Το ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη αποτελεί ένα κέντρο απεξάρτησης ατόμων, με παρουσία σε όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες.

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γαβρηλάκης μπορούμε να πάρουμε ένα άτομο εξαρτημένο από ουσίες  και να το οδηγήσουμε σε μια ζωή αυτόνομη.

Τα στάδια της δράσης είναι κινητοποίηση – ενημέρωση, κύρια φάση θεραπείας επανένταξη και ολοκλήρωση προγράμματος. 

Σημαντικό βήμα που αποτελεί και ζητούμενο για το ΚΕΘΕΑ, είναι να αρχίσει η τοπική κοινωνία να μιλάει για αυτό ανοιχτά.

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, σε ολόκληρη την Κρήτη πραγματοποιήθηκαν σειρά εκδηλώσεων.

Με κεντρικό μήνυμα «Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη» η φετινή εκστρατεία έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων, να στηρίξει εκείνους που στην περίοδο της κρίσης είναι πιο αδύναμοι, εγκλωβισμένοι στον κόσμο των εξαρτήσεων, στη φυλακή, στο δρόμο, στο περιθώριο.

Συναυλίες, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, ενέργειες ενημέρωσης από πόρτα σε πόρτα, παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και σε φυλακές σηματοδότησαν τις εκδηλώσεις του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε όλη τη Κρήτη. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα έχει ως εξής:

Ηράκλειο

Λιμάνι Ηρακλείου

Ολοκλήρωση του Graffiti στο μόλο του λιμανιού

Προβλήτα Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Ενημέρωση και κέρασμα κρητικών εδεσμάτων. Δρώμενο με ιστιοφόρο. Συναυλία κρητικής Μουσικής με τους Μαν.Κακλή, Ζαχ.Μελεσσανάκη και Στ.Παπαδάκη με τη στήριξη του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Ώρα έναρξης στις 8 το βράδυ.

Λασίθι

Παραλιακή Πλατεία πίσω από το Δημαρχείο Ιεράπετρας

Ενημέρωση & Συναυλία με το Συγκρότημα 1550 και τη στήριξη ιδιωτών χορηγών

17:00 – 23:00 Ενημέρωση

21:00 Έναρξη συναυλίας

Χανιά

Ενημέρωση στη περιοχή του Κουμ – Καπή

 Θέατρο Βλησίδη Δήμου Χανίων

Θεατρική Παράσταση \”Όλα καλά\” από τη Θεατρική Ομάδα Γονέων της Μ.Σ.Χανίων & Μουσικοχορευτική εκδήλωση από το παραδοσιακό συγκρότημα Μετερίζι.

 Ώρα έναρξης 8:30 το βράδυ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook