Ο τελευταίος αραβικός μονόκερος που ζούσε ελεύθερος στη φύση σκοτώθηκε το 1972 στο Ομάν. Τότε, ήταν ζωντανά άλλα πέντε θηλυκά από αυτό το πανέμορφο είδος αντιλόπης στην Αραβική Χερσόνησο. Οι επιστήμονες σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυβερνήσεις ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο εγχείρημα επανεισαγωγής του είδους για να το σώσουν από την πλήρη εξαφάνιση.

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης ανακοίνωσε πως ο λευκός όρυξ, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, μεταφέρεται στην Κόκκινη Λίστα της οργάνωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτό σημαίνει πως δεν θεωρείται πλέον είδος προς εξαφάνιση.

Σήμερα πλέον ζουν τουλάχιστον 1.000 ζώα ελεύθερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Ιορδανία. Αφού πρώτα δημιούργησαν κοπάδι εκτροφής που χρησίμευσε ως βάση για τον υπόλοιπο πληθυσμό, οι επιστήμονες άφησαν ελεύθερα τα ζώα σε διάφορες χώρες το 1982 και τα έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση. Παρά τις δυσκολίες και κάποιες αποτυχίες στην αρχή, το πρόγραμμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο λευκός όρυξ είναι γνωστός και ως μονόκερος, επειδή το διπλό του κέρατο φαίνεται μονό από τα πλάγια, θυμίζοντας έτσι το μυθικό ζώο που εθεωρείτο πλάσμα μαγικό στην αρχαιότητα, στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook