Ταβέρνες, εστιατόρια, ψητοπωλεία και καφετέριες βλέπουν τους πελάτες τους να λιγοστεύουν από τη μια σεζόν στην άλλη. Οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος δεν επιβεβαιώνονται και αρκετές επιχειρήσεις εστίασης στην πόλη του Ρεθύμνου βλέπουν τον τζίρο τους να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.
Από 20%-30% εντοπίζεται το ποσοστό της μείωσης ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 40%. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες των τελευταίων ετών γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς επιχειρηματίες σε δύσκολη θέση. Όπως λένε, ο τζίρος μειώνεται, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν κόσμο, υπάρχουν καταστήματα που προσφέρουν καθημερινά «οικονομικό μενού» ή προχωρούν σε άλλες προσφορές σε φαγητό και ποτό, την ώρα που οι τιμές λιανικής στους καταλόγους έχουν παραμείνει στα επίπεδα του 2010.

Το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, εντοπίζει το πρόβλημα κυρίως στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών επιλέγουν πακέτα all inclusive για τις διακοπές τους, κάτι που σημαίνει ότι στα ξενοδοχεία τους παρέχονται διαμονή, διατροφή και διασκέδαση. «Παρότι στο δρόμο κυκλοφορεί κόσμος, τα καταστήματα είναι άδεια. Οι τουρίστες έχουν τα πάντα στα ξενοδοχεία και δεν ξοδεύουν τα χρήματά τους στην αγορά. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύκολη χρονιά» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Βασίλης Πολιουδάκης και συνεχίζει: «Η μείωση τζίρου στα περισσότερα καταστήματα κυμαίνεται από 20%-30% και φτάνει ακόμα και το 40%-50%. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ο τζίρος μειώνεται, τα λειτουργικά και τα υπόλοιπα έξοδα αυξάνονται συνεχώς και τα ενοίκια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Φοβάμαι ότι από τον Σεπτέμβριο αρκετές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πολιουδάκης, η τουριστική σεζόν έχει συρρικνωθεί κατά πολύ καθώς ενώ άλλα χρόνια τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής είχαν δουλειά για έξι έως επτά μήνες, πλέον λειτουργούν τρεις έως τέσσερις μήνες το χρόνο χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη συγκυρία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους εργαζόμενους, καθώς και φέτος χάθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας στο Ρέθυμνο. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του προσωπικού που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και διατηρούν στη δουλειά τους απολύτως απαραίτητους υπάλληλους. «Άλλα χρόνια ψάχναμε προσωπικό και δεν βρίσκαμε. Τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στον Ιούλιο και αναγκαζόμαστε να δίνουμε ρεπό στους εργαζόμενους γιατί δεν έχουμε δουλειά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει τέτοια εποχή» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης.

Προβληματισμένος για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν εμφανίζεται με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας και ο κ. Όθωνας Χριστουλάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παλιά πόλη, ο οποίος επισημαίνει ότι τα πακέτα all inclusive κρατούν τον κόσμο στα ξενοδοχεία. «Υπάρχει μια τάση μείωσης του τζίρου που ξεπερνάει το 20% αν και έχουμε διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα και πολλά προϊόντα, μάλιστα, είναι φθηνότερα συγκριτικά με πέρσι. Κόσμος υπάρχει στο Ρέθυμνο αλλά δεν κάθεται στις ταβέρνες και στα εστιατόρια για φαγητό διότι του προσφέρουν τα πάντα τα ξενοδοχεία. Φέτος, τα πακέτα all inclusive έχουν αυξηθεί και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο μας» αναφέρει ο κ. Χριστουλάκης.

Περισσότερο αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται αλλαγή του κλίματος και σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Παραδοσιακά ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής αυξάνεται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο αυτό το διάστημα των περίπου σαράντα ημερών, δεν αρκεί.

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook