Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής, ανακοινώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο νέος υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τα μέτρα «σκληρά» αλλά αναγκαία, ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει υπερφορολόγηση.

«Έπρεπε να πω πικρές αλήθειες κι έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη για σκληρά μέτρα που ενέχουν και το στοιχείο της αδικίας, τα οποία όμως είχαν καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία» επισημαίνει ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος τονίζει πως «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η οριστικοποίησή του και η ψήφισή του από τη Βουλή, είναι μια σωστή κίνηση».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την ανακοίνωση του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, κάνει λόγο για το κενό της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ που υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και έπρεπε να καλυφθεί, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ χαρακτήρισε την ημέρα του Μεσοπρόθεσμου ως εξαιρετικά δυσάρεστη για τον ίδιο.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει πράξη μια διάταξη του Εφαρμοστικού Νόμου «που επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών, στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές, να έχουν όλα τα στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις και για όλες τις συναλλαγές, έτσι ώστε να είναι εφικτές οι κάθε είδους διασταυρώσεις και να συλλαμβάνεται όλη η φορολογητέα ύλη. Αλλιώς θα μείνουμε με την άδικη κατάσταση που υπάρχει να επιβαρύνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι», ανακοινώνει ο υπουργός.

Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχεται πως υπάρχει υπερφορολόγηση, ενώ αναφέρει ότι το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι πολύ κακό, «όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητας και ρυθμού λειτουργίας του κράτους, αλλά και γιατί προβληματίζει πάρα πολύ τους εταίρους μας η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης».

Ο Ευ. Βενιζέλος υπενθυμίζει την πρόταση που είχε κάνει για την ανάγκη το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, επειδή έτσι θα μεγάλωνε η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

enet.gr