Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας της ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκης και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, ζητά τα κριτήρια επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών της.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Προς τον  Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 
κ. Γ. Σταθάκη  

Υπ’ όψιν: Αν. Υπουργού Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη 

ΕΡΩΤΗΣΗ
                                                                      
    Αθήνα, 22-07-2015

ΘΕΜΑ: Κομματικές Τοποθετήσεις στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ 
 
Η διοίκηση μεγάλων οργανισμών που προσφέρουν δημόσια αγαθά, όπως η ΕΥΔΑΠ, απαιτεί την ύπαρξη επαγγελματισμού, επιστημονικών γνώσεων και εξειδικευμένης εμπειρίας που αποκλειστικά και μόνο μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών επιλογής των υποψήφιων στελεχών και μελών της διοίκησης μπορούν να αξιολογηθούν. 

Η τοποθέτηση του κ. Γ. Μπενίση, συντρόφου της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρ. Δούρου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, δίχως μάλιστα να πληροί τα προβλεπόμενα επιστημονικά και αξιοκρατικά προσόντα θέτει σοβαρά ζητήματα τόσο ηθικής τάξης, όσο και ουσιαστικής και αποτελεσματικής άσκησης των καθηκόντων που απαιτεί η εν λόγω θέση προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. 

Περαιτέρω, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μπενίσης ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την άμεση αντικατάσταση των στελεχών της Εταιρείας. Διερωτάται κανείς πως και πότε, μόλις μετά από λίγες μέρες θητείας στην εν λόγω θέση και δίχως προηγούμενη σχετική εμπειρία, ο κ. Μπενίσης κατάφερε να χαρτογραφήσει τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας, να καταγράψει πιθανές ελλείψεις και να αξιολογήσει την επάρκεια ή μη των στελεχών της ΕΥΔΑΠ.  Η υλοποίηση αλλαγών στις πολιτικές και στην ιεραρχία μιας μεγάλης εταιρείας απαιτεί προσεγμένες και καλά σχεδιασμένες διαδικασίες, ευρύτερες συναινέσεις και συμμετοχή του έμψυχου δυναμικού της και χρόνο προσαρμογής, ώστε να είναι επιτυχής.  

Η τοποθέτηση στενών συγγενικών προσώπων σε διάφορες θέσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία καλπάζει σε υψηλά επίπεδα, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και θέτει σε αμφιβολία οιαδήποτε δήλωση περί διαφάνειας, αξιοκρατίας και από-κομματικοποίησης της διοίκησης του δημόσιου τομέα.  
Κατόπιν των ανωτέρω,
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.    Με ποια κριτήρια επελέγη ο κ. Μπενίσης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ; 
2.     Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών της; 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook