Βρισκόμαστε, στον αστερισμό του ελέγχου των κεφαλαίων (capitals controls),την ώρα που ο σ. Σπαλιάρας, δηλώνει πως έχει πάει με 4000 συντρόφισσες και μη, αν και τον πρόλαβε ο αριστεροδεξιός κεντρώος σύντροφος Τατσόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με τους δικούς του ισχυρισμούς, είχε δηλώσει πως έχει πάει με τη μισή Αθήνα, άρα εφικτή η δήλωση Σπαλιάρα βάση πάντα ισχυρισμών Τατσόπουλου.
Επιπλέον οι μέρες μας, γίνονται πιο ευδόκιμες, πιο ιντριγκαδόρικες, αλλά και πιο ανυπόμονες, με τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί γεμάτος αγωνία τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Jaννη ΜιχελοJAννάκη,- το JA ναι στα Γερμανικά- να παίζει τις τύχες του λαού με το μάδισμα της μαργαρίτας, με  το λαϊκό ερώτημα που έγινε και τραγούδι από τη Lady Άντζελα, “Μ` αγαπάει δεν μ` αγαπάει “, να μετατρέπεται από τον βουλευτή Ηρακλείου σε  ψηφίσω όχι ή ναι στο νέο μνημόνιο.

Αν και την προηγούμενη της ψήφισης του πρώτου αριστερού μνημονίου, υπήρχε διάγγελμα του γιατρού  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το μεγάλο ΟΧΙ, αιτιολογώντας μάλιστα και τους λόγους του την ημέρα της ψήφισης του ΙΙΙ μνημονίου, την μεταμεσονύχτια ώρα της κρίσιμης στιγμής της μεταπολιτευτικής Ελλάδας το ΟΧΙ μετατρέπεται σε ένα μεγαλοπρεπές ΝΑΙ  – προφανώς το φύλλο της μαργαρίτας έβγαλε ναι-, με σύσσωμη τη Βουλή των Ελλήνων να ξεσπά σε χειροκροτήματα αφήνοντας προς στιγμή τη λογική μνημόνιο- αντιμνημόνιο.

Ορθά, βγήκε αληθινό το alert γνωστού σε πανελλήνια επισκεψιμότητα αθλητικού site,  όπου επί 4 μέρες, είχε ως κεντρικό θέμα τον βουλευτή ΜιχελοJaννάκη, γνωστό παγκοσμίως για την απεργία πείνας, τονίζοντας πως από τις 09:00“ έως της 00:00 “, ο γιατρός είναι με το ΟΧΙ, αλλά τo πρωί ,στις πρώτες πρωινές ώρες, βρίσκεται σκληρά στη λογική του μνημονίου και του ΝΑΙ. 

Σαφέστατα τη στροφή στον μνημονιακό μπλοκ, ο γιατρός την ερμήνευσε με την ιστορική  ρήση, πως δεν θα ήταν αυτός ο οποίος θα έριχνε με το ΟΧΙ του την κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς – τώρα μνημονιακής-, αν και είχε συντελέσει στη ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν έχοντας ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο  του πρώτου μνημονίου ,δεν δέχτηκε – ελέω επανεκλογής- να ψηφίσει το επόμενο, αλλά και όταν συγκρούστηκε μόνος του με την ΔΗΜΑΡ, παίρνοντας το σακάκι του, πηγαίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιμνημονιακότερος του αντιμνημονίου.
Στη δήλωση της δικαιολόγησης του ναι στο τρίτο μνημόνιο, ο Jannis MicheloJAννάκης, πρόλαβε να χαρακτηρίσει τους 27.000 ψηφοφόρους του ως μ@λ@κες, καθώς χαρακτήρισε τον εαυτό του μ@λ@κ@ βουλευτή μην έχοντας προλάβει να προετοιμάσει την χώρα για την έξοδο από το ευρώ.

Τέσσερις παράγραφοι αποκλειστικά αφιερωμένοι στον γιατρό είναι σε βάρος του υπόλοιπου βουλευτικού καταστημένου της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Ηράκλειο, αλλά και μη έντιμη στάση στο πρόσωπο του γιατρού, όταν ο έτερος πασοκογενής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην Πρόεδρος του ΕΚΗ, Σωκράτης Βαρδάκης, λέει και αυτός ΝΑΙ στο τρίτο μνημόνιο, αρχικά υπέρμαχος του ΟΧΙ, εκλεγμένος για το ΟΧΙ, με αγώνες και επιτροπές αγώνων και συμπαράστασης στους αγώνες εργαζομένων και ανέργων- απολυμένων του νομού, κοροϊδεύει το σώμα των ψηφοφόρων μπαίνοντας και αυτός στο μνημονιακό αριστερό μπλοκ.

Ο τρίτος κυβερνητικός βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης, πιστός, χωρίς να αλλάξει τη σκληρή γραμμή του ΟΧΙ που οδηγεί στη δραχμή, με τον πρώην κυβερνητικό βουλευτή της συγκυβέρνησης των ΑΝΕΛ, Κώστα Δαμοβολήτη, να παραιτείται από βουλευτής -όαση- έχοντας επιλέξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ενώ οι ΑΝΕΛ ήταν στη γραμμή του ΟΧΙ έστω αν την επόμενη του δημοψηφίσματος είπαν ΝΑΙ στη νέα συμφωνία.
Δημοψήφισμα, με ερώτηση ΝΑΙ σε ΟΧΙ σε μια συμφωνία που μέχρι τότε δεν υφίσταται, στο οποίο αρνήθηκα να συμμετέχω, καθώς θα νομιμοποιούσα τόσο την κοροϊδευτική προς τον κόσμο ερώτηση, νομιμοποιώντας την παράλληλα με τη συμμετοχή μου, αλλά βάζοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας όπως και έγινε, συμφωνώντας στις διαδικασίες στις οποίες σήμερα έχουμε μπει αν και εν τέλει ο Έλληνας αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τη συμφωνία φέρνοντας και ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο, πρώτη φορά όμως αριστερό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με την εμμονή του στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να κατάφερε να βάλει τη χώρα σε διαδικασία ελέγχου κεφαλαίων, έστω και αν γνώριζαν στην κυβέρνηση πως η χώρα θα έμπαινε σ` αυτή τη διαδικασία από τη προηγούμενη του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, σκοτώνει, πολιτικούς του αντιπάλους, εσωκομματικούς και μη, είτε με το τελείωμα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, είτε με το τέλος του πολυπροβεβλημένου υπερμάχου των iou `s και της δραχμής Γιάνη Βαρουφάκη, είτε  το τέλος του ίδιου του  πλάνου της δραχμής, αλλά και εκλογικά κατάφερε να τελειώσει την αρχηγία του πληθωρικού Βαγγέλη Βενιζέλου – εύκολο πολιτικό θύμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τοποθετώντας το ιστορικό ΠΑΣΟΚ τελευταίο κόμμα κοινοβουλευτικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας , στην ουσία, γίνεται -αν και επικίνδυνα- ο απόλυτα μπαλαδόρος του παιχνιδιού, αν με τη στάση της ψήφισης του τρίτου και πρώτου αριστερού μνημονίου διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, διώξει από τις λίστες ακόμα και τους μη σοβαρούς και επικίνδυνους βουλευτές κάνοντας μ` αυτόν τον τρόπο πράξη την εμβόλιση του μεσαίου χώρου, μετατρέποντας τον εαυτό του ως ηγέτη του.

Άσχετα, από το γεγονός ότι τα 85 δις Ευρώ και ενδεχόμενη διαγραφή του χρέους δεν θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας , άσχετα από το αν ο ίδιος δεν πιστεύει στην εφαρμογή του μνημονίου, η ύφεση θα συνεχίσει, ο προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός για τα επόμενα χρόνια, η διαδικασία της ομαλοποίησης της καθημερινότητας από τα capitals controls θα αργήσει ασφυκτικά, με τον κόσμο και τους επιχειρηματίες σε απόγνωση. 

Άσχετα, αν το μνημόνιο το πρώτο της αριστεράς  δεν προβλέπει μειώσεις στη βουλευτική αποζημίωση ή δεν επιβάλει σε όσους ψηφίσουν ΟΧΙ, την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, όπως πχ την επιστροφή των βουλευτικών αυτοκινήτων.

Άσχετα, αν εξαιτίας του τρίτου μνημονίου οι μισθοί των δημοσίων –συνταξιούχων θα μειωθούν κι άλλο, οι φορολογίες θα αυξηθούν , αλλά και η ανεργία εξαιτίας του επομένου σταδίου της αναγκαστικής εργασιακής αργίας θα αυξηθεί, σε νούμερα τρομακτικά, την ώρα που δε λογαριάζουμε σ` αυτή τους νέους Έλληνες που φεύγουν από την πατρίδα μας.

Άσχετα, από το αν κλείσει η μοναδική βιομηχανία της χώρας , ο τουρισμός και η εστίαση με την επιβολή του 23 % στον ΦΠΑ, αλλά και του φόρου στις επιχειρήσεις και το τελείωμα στην αγροτική ανάπτυξη και στον κλάδο των αγροτών.
Αναρωτιόμαστε πόσους νέους αυτόχειρες θα φέρει το πρώτο αριστερό μνημόνιο με το σενάριο του Grexit πάντα στο τραπέζι.

Όλα αυτά την ώρα που το τρίτο αριστερό μνημόνιο θα δώσει “πνοή“, θα μεταλλάξει το πολίτευμά μας , προφανώς μια συνταγματική αναθεώρηση απαραίτητη και επιβεβλημένη, με πρόταση για μετανομασία του πολιτεύματος σε Προεδρευόμενη Μνημονιακή Δημοκρατία, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να βλέπει και να παρακολουθεί τις διεργασίες στο κόμμα του, με έντονα τα σημάδια διάσπασης.
Μια διάσπαση που προφανώς συμφέρει, καθώς ίσως στη μετά από τις σίγουρες εκλογές, αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας με τον νυν ΣΥΡΙΖΑ να είναι και κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αντιπολίτευση αξιωματική, με αρχηγό ή τον Λαφαζάνη ή την Ζωή Κωνσταντοπούλου, τελειώνοντας και τον νεοφασισμό.

Μνημόνιο, κομματοφάγος, είτε πρώτο είτε τρίτο, με πρώτο θύμα το ΠΑΣΟΚ του Γ.Α. Παπανδρέου, με νυν θύμα τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη της Ζωής του Γιάνη και των άλλων παιδιών και των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, με προσπάθεια μέσα στη μνημονιακή λογική, της ανασύστασης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως οραματίζεται η Φώφη Γεννηματά.

41 χρόνια δημοκρατίας ,με το Ηράκλειο στο επίκεντρο των εξελίξεων (και η κόκκινη Νάντια με τη μαμά  των μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέσα σ` αυτό τον αστερισμό), με τη καθαρή δεξιά να προσπαθεί να ανακάμψει με αρχηγό τον Βαγγέλη Μειμαράκη γέννημα θρέμμα του Ηρακλείου, ίσως τον μόνο που και ιστορικά εμπιστεύονται οι δεξιοί  Γερμανοί.
Χρόνια σου πολλά Προεδρευόμενη Μνημονιακή Δημοκρατία.

Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος, μέλος Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook