Την ύπαρξη βασικών διαφορών στρατηγικού προσανατολισμού μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έγιναν ορατές στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος. Όπως τόνισε, για να αποσαφηνιστεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι είναι υποχρέωση όλων να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος και, όπως πρόσθεσε, απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης εν όψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Αριστερά. «Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.  Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε», είπε.

«Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία και κάλεσε «να αποτιμηθεί διεξοδικά» ο κύκλος των τελευταίων έξι μηνών, αλλά και «να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επίσης ερωτήματα προς απάντηση: «Εάν έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο». Υπογράμμισε ακόμη: «Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;»

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης «τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά» ως εξής:

1. Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει -και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. «Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο» είπε.

2. Η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης. «Η αριστερή κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα αυτό και υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων» σημείωσε. 

3. Υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: Εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες» δήλωσε.

4.    Ο κ. Τσίπρας τέλος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. Ως τέτοιες περιέγραψε τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, το θεσμικό εκσυγχρονισμό κ.λπ. «Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας» συμπλήρωσε. 
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook