Τον κίνδυνο να “σκάσει στα χέρια” τους η ωρολογιακή βόμβα του ΕΣΠΑ, αντιμετωπίζουν οι δήμοι των Χανίων καθώς εδώ και ένα μήνα, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls, έχουν διακοπεί σημαντικά έργα και με δεδομένο να ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ορισμένα εξ’αυτών απειλούνται με απένταξη.

Αν δεν ομαλοποιηθεί σύντομα το ζήτημα της χρηματοδότησης, τότε θα επικρατήσει το άσχημο σενάριο και τα έργα θα οδηγηθούν τελικά σε απένταξη, με αποτέλεσμα οι δήμοι, σύμφωνα με όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να κληθούν να επιστρέψουν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για καταστροφικό σενάριο καθώς με δεδομένη την υποχρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τους Δήμους.

Στο νομό Χανίων βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα υποδομών περιφερειακής εμβέλειας όπως είναι το έργα για την αποκατάσταση οδικού δικτύου, μονάδες βιολογικού καθαρισμού κτλ, τα οποία έχουν μπλοκάρει και τυπικά μετά το κλείσιμο των τραπεζών ενώ άλλα βρίσκονταν σε στασιμότητα από την άτυπη στάση πληρωμών που είχε κηρύξει το Δημόσιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έργο επέκτασης του Αεροδρομίου Χανίων το οποίο έχει διακοπεί από τον Ιούνιο και σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη κ. Καστρινάκη η κατάσταση παραμένει ίδια, καθώς στο εργοτάξιο φαίνεται ότι δεν κινείται τίποτα. Στις 2 Ιουνίου, ότι η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε δήλωση διακοπής του έργου η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr,  απερρίφθη στις 12 Ιουνίου. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν η δήλωση γίνονταν δεκτή, η σύμβαση του έργου θα “διαλύονταν” εντός διμήνου, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία και στη θέση του έργου της επέκτασης θα έμενε ένα τεράστιο γιαπί, η εικόνα δηλαδή που συναντάμε σήμερα. Για πόσο καιρό όμως ακόμα το έργο θα καρκινοβατεί με τον κίνδυνο να διακοπεί οριστικά η σύμβαση είναι ένα ερωτηματικό.

Δυστυχώς μπροστά σε ανάλογα ερωτήματα έχουν βρεθεί οι Δήμοι των Χανίων (βλέπε αναλυτικά παρακάτω) οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για μικρότερης εμβέλειας αλλά όχι σημασίας έργα, τα οποία έχουν “παγώσει”. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα.  Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από τους Δήμους να αποστείλουν έγγραφο με τα έργα που κινδυνεύουν ενώ αναμένεται να υποβάλλει αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ κατά έξι μήνες.

Ο Δήμαρχος Χανίων θα μεταβεί στο Ηράκλειο για την συνεδρίαση της ΠΕΔ, όπου θα συζητηθούν και αυτά τα ζητήματα ενώ ταυτόχρονα  θα συναντηθεί και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης στον οποίο θα εκθέσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με έργα των Χανίων και για τα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις για να ξεμπλοκάρουν.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, ανά δήμο στο Νομό Χανίων, ποιά έργα βρίσκονται στο “κόκκινο” , με το ενδεχόμενο και να μην ολοκληρωθούν αλλά και να επιβαρύνουν σημαντικά τα οικονομικά των δήμων.

Δήμος Χανίων

Στον Δήμο Χανίων, συμφωνα με τον δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα, κινδυνεύουν ακόμα και με απένταξη δύο έργα: το  Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου που κατασκευάζεται στη θέση του Παλιού Νοσοκομείου και  το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ στις Στέρνες.

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει και ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο για τα Χανιά όπως είναι ο κόμβος σύνδεσης του Β.Ο.Α.Κ. με την πόλη των Χανίων στο ύψος των Μουρνιών. Πρόκειται για έργο του ΟΑΚ, στο οποίο έχει διακοπεί η χρηματοδότηση εδώ και μήνες. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποκλειστεί εμπλοκή και για το έργο του Τελωνείου –  αν και, όπως επισημαίνει ο κ. Βάμβουκας,  είναι μια διαφορετικού τύπου σύμβαση και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Ο Δήμος Χανίων αντιμετωπίζει, όπως σημειώθηκε,  ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο εξαιτίας του Καλλικράτη καθώς ενδέχεται να “πληρώσει το λογαριασμό” για έργα άλλων δήμων του Νομού Χανίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Βάμβουκας “παρά το ότι δεν είναι έργα του Δήμου Χανίων,  ωστόσο επειδή εμείς έχουμε την τεχνική επάρκεια και τα υποστηρίζουμε θα είμαστε εμείς ουσιαστικά υπόλογοι  και αυτοί που θα κληθούμε να καταβάλουμε τα χρήματα ακόμα και για τα έργα άλλων δήμων. Εκτός από τον Δήμο Πλατανιά, οι υπόλοιποι δήμοι θα στείλουν τον λογαριασμό στον δήμο Χανίων”.

Αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο κ. Βάμβουκας εκτιμά ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές, όμως αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στον Αύγουστο καθώς ήδη οι χρηματοδοτήσεις έχουν πάει πολύ πίσω. 

“Πριν υπήρχε μια  άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου η οποία τώρα πλέον συνεχίζεται με την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Κρατάμε με νύχια και με  δόντια κάποιους ανθρώπους στα έργα, εδώ και πολύ καιρό. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει μετά τις τελευταίες εξελίξεις και εργολάβοι, οι οποίοι ήταν πιο διαλλακτικοί. τώρα δεν είναι και τόσο, όχι γιατί  δεν έχουν καλή διάθεση αλλά γιατί δεν έχουν πλέον την δυνατότητα”

Φυσικά, ούτε λόγος για την εξαγγελία Σταθάκη από τα Χανιά, για το εμβληματικό όπως είχε χαρακτηριστεί έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων που είχε προγραμματιστεί για τέλος του καλοκαιριού.

Όπως φαίνεται με εμβληματικό τρόπο το έργο αναβάλλεται, όπως με ανάλογο τρόπο κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα δεκάδες σημαντικά έργα στο Νομό Χανίων.

«Οι υπογραφές έχουν πέσει. Αν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να ξεκινήσει η χρηματοδότηση. Λόγω αυτής της κατάστασης, δεν ζητήσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για αυτό το έργο, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι έχουν παγώσει όλες οι χρηματοδοτήσεις, όμως περιμένουμε μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, σε συνεννόηση με τον Υπουργό να βάλουμε σε «μια σειρά» αυτό το θέμα» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Δήμος Πλατανιά

Την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Πλατανιά περιέγραψε ο δήμαρχος κ. Μαλανδράκης ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο σε σημαντικά έργα που βρίσκονται “στον αέρα” και κινδυνεύουν με απένταξη, αλλά και στην πολλαπλή οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, έπειτα και από την άνοδο του ΦΠΑ.

“Οι δήμοι βάλλονται πανταχώθεν”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλανδράκης. 

“Στο ΕΣΠΑ έχουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, προϋπολογισμού κοντά 4 εκ. ευρώ, και αφορά την ανάπλαση των πεζοδρομίων σε Πλατανιά,  Κοντομαρί και Μάλεμε.  Το έργο έχει σταματήσει περισσότερο από δυόμιση μήνες καθώς δεν έχει πληρωθεί κανένας λογαριασμός στον εργολάβο, λόγω της στάσης πληρωμών που στην ουσία είχε επιβληθεί πριν ακόμα το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Στην πραγματικότητα ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί  καθόλου από την αρχή του έτους  και διεκδικεί τόκους υπερημερίας από τον Δήμο”.

Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι αυτοί οι τόκοι υπερημερίες δεν  προβλέπονται από το έργο και θα τους επιβαρυνθεί ο δήμος. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα έργα που είναι υπερήμερα. 

Επίσης, στο Δήμο Πλατανιά υλοποιούνταν έργα της ΔΕΥΑΒΑ προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ, τα οποία και αυτά έχουν διακοπεί.

Ο κ. Μαλανδράκης εμφανίζεται απαισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να τηρηθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες αλλά και να δοθεί εξάμηνη παράταση του ΕΣΠΑ.

“Το ΕΣΠΑ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των περιφερειών που το υλοποιούν σαν φορείς ένταξης και χρηματοδότησης των έργων, λήγει 30 Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχουν κλείσει τα φυσικά και οικονομικά αντικείμενα. Όταν εδώ και 7 μήνες δεν προχωρά τίποτα πώς θα έχουν κλείσει τα έργα αυτά; Προφανώς και δεν πρόκειται να έχουν τελειώσει τα έργα. Για κάθε σύμβαση έργου, το ανεκτέλεστο του έργου και το μη πληρωμένο, ποιος θα το πληρώσει; Θα τα ζητάνε από τον Δήμο γιατί ο δήμος έχει υπογράψει τη σύμβαση” σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης.

Οι πληροφορίες ταυτόχρονα που υπάρχουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, για το ενδεχόμενο παράτασης του ΕΣΠΑ, είναι αρνητικές από την πλευρά της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (το 2007-2013 και μέχρι το 2015 η αποπληρωμή και λήξη του προγράμματος)

“Αυτό δημιουργεί τεράστιο θέμα γιατί βρίσκομαστε σε μια οικονομική συγκυρία, όπου δεν έχει λεφτά ο προϋπολογισμός  για να αναλάβει να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο, μη πληρωμένων, μη εκτελεσμένων έργων,  που δεν έχουν ολοκληρώσει το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο. Είναι αδύνατον για ένα δήμο, για τον Δήμο Πλατανιά να αναλάβει ένα κόστος ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου από μια εργολαβία. Θα  πρέπει  να παγώσει κάθε άλλη λειτουργία για έναν χρόνο για να  να καλύψει τέτοιου είδους έργα από ίδιους πόρους”

Η ίδια απελπιστική κατάσταση επικρατεί και σε άλλα προγράμματα όπως είναι  τα Leader, προγράμματα ΟΤΑ,  που έχουν μέσα δράσεις όπως αρδευτικά έργα, οδοποιίες κτλ,  έργα για τα οποία το Υπουργείο – κατά ειρωνεία –  ζητάει διασφάλιση από τις υπηρεσίες ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβριου. Πρόκειται για 4 μεγάλα αρδευτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από μισό εκατομμύριο, μια οδοποιία ίδιου ποσού, έργα στο Leader,  όπως είναι η ανάπλαση στο πάρκο του Αγ. Γερασίμου στο Μόδυ.

Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται το επιπλέον κόστος του ΦΠΑ που από 13% γίνεται  23% σε ένα μεγάλο κομμάτι συμβάσεων και υλικών που προμηθεύονται οι δήμοι. Πρόκειται στην ουσία για επιπρόσθετη επιβάρυνση των δήμων, οι οποίοι  μάλιστα δεν έχουν την ευκαιρία να μετακυλήσουν το παραπάνω κόστος στους δημότες, όπως κάνουν εταιρείες. 

“Πρόκειται για ένα σημαντικό κόστος καθώς στην ουσία αφαιρούν χρήματα από τους πόρους μας” τονίζει ο κ. Μαλανδράκης φέρνοντας ως παράδειγμα την επιβάρυνση που υφίσταται ο δήμος από κάθε απλή σύμβαση.

“Εμείς έχουμε μια  σύμβαση για παράδειγμα με την ΔΕΔΙΣΑ. Με καπέλο 10% για μια σύμβαση 1,1 εκ. η επιβάρυνση για τον δήμο θα είναι 110.000 ευρώ”, πρόσθεσε δείχνοντας με παραστατικό τρόπο την πολλαπλή, όπως την χαρακτήρισε, οικονομική ασφυξία την οποία θα αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ένταση οι δήμοι σε λίγους μήνες.

Δήμος Καντάνου Σελίνου – Περράκης

Στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Περράκη,  διεκόπησαν δύο έργα:  Ο βρεφονηπιακός σταθμός στην Παλαιόχωρα και το Μουσείο Ποιμενικής Ζωής στον Ομαλό. 

Ωστόσο η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με άλλους δήμους, καθώς τα έργα είχαν  προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. “Ο μήνας αυτός της καθυστέρησης μπορεί να ανακτηθεί αν ξεκινήσει η κανονική χρηματοδότηση και η ρευστότητα των τραπεζών προς τους εργολάβους”, σημείωσε ο κ. Περράκης.

Παράλληλα με τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλικη,  είχε δημοπρατηθεί και ήταν έτοιμο να ξεκινήσει το μονοπάτι Ροδοβάνι – Σταυρός- Κάντανος, ένα έργο για την ανάδειξη ενός μονοπατιού στα ορεινά της επαρχίας το οποίο τελικά δεν ξεκίνησε λόγω των οικονομικών συγκυριών. Για το έργο του μονοπατιού, όπως σημειώνει ο κ. Περράκης,  “με λίγη καλή προσπάθεια ο εργολάβος μπορεί να το φέρει εις πέρας αν αποκατασταθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η ομαλή χρηματοδότηση”. 

Τέλος, έχουν προγραμματιστεί δύο δημοπρατήσεις έργων: η πρώτη, που γίνεται σήμερα, αφορά την δημοπράτηση για την τρίτη φάση ανάπλασης της Παλαιόχωρας, ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ. Η δεύτερη, αφορά σε έργο που δημοπρατεί η ΔΕΔΙΣΑ για την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όχι σταθερού αλλά μεταφερούμενου. Πρόκειται για δύο κοντέινερ – πρέσες για την μεταφορά των σκουπιδιών από την επαρχία Σελίνου στην ΔΕΔΙΣΑ.

Δήμος Κισάμου

Τα σημαντικά έργα του Δήμου Κισάμου που έχουν διακοπεί και υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Σταθάκη: ο βιολογικός καθαρισμός του κόλπου της Κισάμου, τα έργα παράκαμψης Τοπολίων και Έλους, όπως επίσης και η Λιμνοδεξαμενή

Ταυτόχρονα, το ίδιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί με έργα από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλντατζής». Πρόκειται για ένα αρδευτικό έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, όπως επίσης και η ένταξη του έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων Σφηναρίου, προϋπολογισμού 600.000 για το οποίο αναμένεται έγκριση του διαγωνισμού το επόμενο διάστημα, ωστόσο αν δεν υπάρχει γρήγορα λύση με το θέμα των χρηματοδοτήσεων  και με δεδομένο τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα,  είναι αβέβαιο πώς θα υλοποιηθούν.

Η μη ολοκλήρωση των έργων, τονίζει και από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης, “συνεπάγεται ότι θα ζητηθεί από την ΕΕ, να επιστραφούν τα συνολικά ποσά των έργων. Το κακό λοιπόν θα είναι διπλό: και τα έργα θα μείνουν στην μέση και οι δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά χρήματα”.

Ο κ. Σταθάκης κατέληξε σημειώνοντας ότι για ορισμένα έργα, όπως πχ για την μη ολοκλήρωση του βιολογικού,  “υπάρχει ευθύνη τόσο στην επιβλέπουσα υπηρεσία όσο και στους αναδόχους αλλά και στην προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου που είχε 2,5 χρόνια περιθώρια για την ολοκλήρωση του έργου και όμως φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση την  τελευταία στιγμή”.

Δήμος Σφακίων

Όλοι οι εργολάβοι έχουν σταματήσει να εκτελούν έργα και όπως γνωρίζουμε ότι τα έργα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση για καιρό, σίγουρα θα έχουμε προβλήματα και είναι απαιτητό να δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ και στα έργα που εκτελούνται και είναι δρομολογημένα. Σε κάθε περίπτωση αν δεν επιστρέψουν τα αποθεματικά στους δήμους και στην περιφέρεια που χρηματοδοτεί τα έργα, αυτή τη στιγμή έχουμε στασιμότητα για όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία.

Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τα Σφακιά, όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος κ. Ζερβός, έχει “παγώσει” εδώ και ένα μήνα. Πρόκειται για το έργο ύδρευσης Βρασκά – Ίμβρου – Ασκύφου προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα τέλη Νοεμβρίου. 

Για να καταλάβουμε την σημασία του έργου, ο κ. Ζερβός επισημαίνει ότι τα οφέλη θα είναι διπλά, τόσο όσον αφορά την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών όσο και την μείωση του κόστους, καθώς μέχρι τώρα το νερό μεταφέρεται από τον Αποκόρωνα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο οι ανάγκες σε νερό της Ίμπρου και του Ασκύφου  θα καλυφθούν από τα χαμηλά του Δήμου ενώ υπάρχει και η προοπτική  να καλυφθούν τα ορεινά χωριά, Ασφένδου – Καλλικράτης που υπάρχουν ήδη προβλήματα ύδρευσης.

Επίσης, σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ που έχουν δρομολογηθεί για το Δήμο Σφακίων (και για τα οποία υπάρχουν οι προεγκρίσεις  ή επικύρωση ανάθεσης)  είναι: 

-Το έργο υδροαδρευτικό αντικατάστασης δικτύων στον κάμπο Φραγκοκάστελλο – Σκαλωτής, ύψους 635.000 ευρώ. 
– Έργο αναπλάσεων των οικισμών  Ίμβος, Καλλικράτης, Ασφένδου, Άγ. Ιωάννης, ύψους 615.000 ευρώ
– Ο εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων στην Ανώπολη ύψους 68.000 ευρώ.

Την ίδια τύχη έχουν έργα που εκτελούνται από την Αντιπεριφέρεια τα οποία έχουν διακοπεί.

“Το ζητούμενο είναι να δοθεί λύση στη διαδικασία ροής χρηματοδότησης, να επιστραφούν τα κονδύλια που έχουν μεταφερθεί από την Περιφέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, με βάση την καθυστέρηση που ήδη υπάρχει, θα πρέπει να δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ, ειδάλλως πρακτικά είναι αδύνατο να υλοποιηθούν τα έργα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται”.

Δήμος Αποκορώνου 

Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης, έχει αποστείλει ήδη στην ΚΕΔΕ έγγραφο με τα έργα του δήμου που έχουν διακοπεί.

“Με έγγραφό μας προς την ΚΕΔΕ, έχουμε σημειώσει με λεπτομέρεια τα έργα και ζητάμε την παράταση του ΕΣΠΑ κατά έξι μήνες προκειμένου να μπορέσουμε, μεσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα να εκτελέσουμε τα έργα», σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Πρόκειται για συνολικά 13 έργα, που αφορούν αναπλάσεις, έργα εγγειοβελτιώσεων, υδρευτικά,  τα οποία εκτελούνταν κανονικά όπως επισημαίνει μέχρι πριν από ένα μήνα όπου διεκόπησαν μόλις σταμάτησε η ροή χρηματοδότησης.

Δήμος Γαύδου

Στο ακριτικό νησί της Γαύδου, εδώ και περίπου ένα μήνα,  έχουν σταματήσει όλα τα έργα του δήμου.

Σύμφωνα με την δήμαρχο κ. Καλλλίνικου, το σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται στο δίκτυο ύδρευσης που δεν έχει ολοκληρωθεί και στο έργο ασφαλτόστρωσης  των δύο δρόμων. 

Υπάρχει, και ένα έργο για την ανάπλαση των οικισμών για το οποίο όμως η κ. Καλλίνικου προσθέτει χαρακτηριστικά

«Εντάξει θα αντέξουμε και χωρίς πλακόστρωτα στις πλατείες»

Το πόσο όμως μπορεί να αντέξουμε σε επίπεδο Χανίων, χωρίς την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών που αναφέρθηκαν παραπάνω και το πώς μπορεί να ανταπεξέλθουν οι Δήμοι σε περιπτώσεις απεντάξεων των έργων, είναι ένα ερώτημα που ενδεχόμενα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook