Χωρίς Βουλή κινδυνεύει να μείνει η Τουρκία αν μέχρι αύριο δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος AKP. Το φιλοκουρδικό κόμμα BDP έκανε γνωστό ότι δεν θα πάει στη Βουλή για την ορκωμοσία, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε ότι θα παλέψει μέσα από τη Βουλή παρότι τα σενάρια το φέρουν να πηγαίνει στη Βουλή, αλλά να απέχει της ορκωμοσίας.

Σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ούτε οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα μπορούν να σχηματιστούν. Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που δήλωσε ευθέως ότι θα πάει είναι το ακροδεξιό MHP.

Το πρώτο σοκ προκλήθηκε όταν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αποφάσισε να αφαιρέσει την έδρα του κούρδου βουλευτή Ντιτσλέ, ο οποίος είναι στη φυλακή με την κατηγορία της προώθησης προπαγάνδας τρομοκρατίας και εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος βουλευτής. Ακολούθησε απόφαση του δικαστηρίου για μη αποφυλάκιση των δύο βουλευτών του CHP Χαμπεράλ και Μπαλμπάι, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή για την υπόθεση Εργκενεκόν.

Οι περισσότεροι τούρκοι πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν το AKP και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει τίποτα για να βρεθεί λύση και να μειωθεί η ένταση. Μάλιστα, διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός για το Σύνταγμα σε αυτό το κλίμα.

tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook