Καθυστερήσεις καταγράφονται στο έργο της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).

Η επιτροπή που απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οικονομολόγους, επαγγελματίες του κλάδου των φορολογικών και φοροτεχνικών θεμάτων, καθώς και εκπρόσωπους ενώσεων ελευθέρων επαγγελματιών και φορέων της αγοράς (ΠΟΦΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ) έχει αναλάβει να αξιολογήσει τις διατάξεις του ΚΒΣ και να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ένταξη εκείνων των διατάξεων που αξιολογούνται ως σκόπιμες και λειτουργικές είτε αυτούσιων είτε τροποποιημένων στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή σε άλλο φορολογικό νόμο.

Η κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων του ΚΒΣ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012 και θα κινείται στη λογική του περιορισμού της ταλαιπωρίας και των επισκέψεων των επιτηδευματιών στις εφορίες, αμβλύνοντας παράλληλα τα σημεία τριβής μεταξύ πολιτών και φορολογικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η πλήρη κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης των φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.), η καθολική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

Η επιτροπή αρχικά θα ολοκλήρωνε το έργο της και θα υπέβαλλε τη σχετική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών κ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011. Ωστόσο, οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν καθυστερήσει το έργο της επιτροπής και πλέον η έκθεση για την κατάργηση του ΚΒΣ αναμένεται να παραδοθεί με ένα μήνα καθυστέρηση.

 Σημειώνεται πως το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής προβλέπει την κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που επιβάλλονται για εντελώς τυπικούς λόγους καθώς και τη μείωση του ύψους των προστίμων που καταλογίζονται σε περιπτώσεις χρησιμοποίησης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, με σκοπό την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στους φορολογουμένους στις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές.

in.gr