Με το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό συναντήθηκαν σήμερα ο Πολιτικός Προϊστάμενος κ. Μαρίνος Παττακός και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της επανασυσταθείσας Δημοτικής Αστυνομίας. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου συζήτησε τις αρμοδιότητες αλλά και τις προτεραιότητες της υπηρεσίας που επιστρέφει με μικρότερο ανθρώπινο δυναμικό αλλά με διάθεση προσφοράς και μεγάλα ψυχικά αποθέματα προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εικόνα της πόλης και στην τήρηση της τάξης. 

Παράλληλα ο Πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός ενημέρωσε το Δήμαρχο Ηρακλείου για το  οργανόγραμμα αλλά και το δημιουργικό χρόνο μέχρι την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία της.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της υπηρεσίας, Προϊσταμένη Διεύθυνσης αναλαμβάνει η κα. Παρασκευή Πλατάκη, Υποδιευθυντής ο κ. Γιώργος Τρούκης, Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Διοικητικής Μέριμνας, Τμηματάρχης Α αναλαμβάνει ο κ. Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, Τμηματάρχης Β ο κ. Χαρίδημος Σταματάκης, στο Τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης, Τμηματάρχης Α αναλαμβάνει η κ. Σοφία Μακριδάκη και Τμηματάρχης Β ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης. Τέλος, επόπτες αστυνομικού έργου αναλαμβάνουν οι κ. Γιώργος Μαρινάκης και Εμμανουήλ Μπουτσάκης.

Αρμοδιότητες

Η επανασυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία – η τελέχωση είναι μικρότερη των 50 ατόμων –   θα ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες, με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 22 Ιουνίου 2015:

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην ύδρευση,  στην άρδευση και στην αποχέτευση, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές και στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-1)

• Θα ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-2)

• Θα ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-3)

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-4)

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, από τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-5)

• Θα ελέγχει την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους της εδαφικής περιφέρειας του οικείου δήμου ή κοινότητας και γενικότερα την τήρηση των κανόνων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές για την αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-6) 

• Θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-7) 

•  Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών και την στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται, παράλληλα και κατά περίπτωση και από την (ΕΛ.ΑΣ.) και το Λιμενικό Σώμα. Όταν κατά την άσκησή τους επιλαμβάνονται η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, ταυτόχρονα, το συντονισμό έχει η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, κατά περίπτωση. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-8)

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-10)

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς και στις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στο δημοτικό και κοινοτικό οδικό δίκτυο και ελέγχει για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής σε εργασίες που εκτελούνται. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-11)

• Θα εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις, που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-15) 

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν τους οργανωμένους από τους δήμους και κοινότητες χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-16) 

• Θα αφαιρεί την άδεια οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο Ι.Κ.Α. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-19)

• Θα συμμετέχει στην εφαρμογή στων σχεδίων πολιτικής προστασίας (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-21)

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-24) 

• Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεων διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-25) 

• Θα προστατεύει τη δημοτική και κοινοτική περιουσία. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-26)

• Θα διενεργεί αυτοψία για την εξακρίβωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την έκδοση διοικητικών πράξεων από τα όργανα του δήμου ή της κοινότητας και, ιδίως, διενεργεί αυτοψία και συντάσσει έκθεση για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και για τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-27)

• Θα επιδίδει τα πάσης φύσεως έγγραφα του οικείου Δήμου ή άλλων Δημοτικών Αρχών εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου. (ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ-28) 

• Θα ελέγχει την εφαρμογή των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook