Συνάντηση με το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, κατά την οποία έγινε εκτενής ενημέρωση σχετικά με την πορεία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφωνήθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η εκταμίευση σημαντικού μέρους των υπαρχόντων και νέων δανείων που θα λάβει η χώρα από την Τράπεζα, ενώ από τον Οκτώβριο θα υπάρξει αυξημένη ρευστότητα στα έργα του ΕΣΠΑ, στη βάση των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταθάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του 2015.  

Ο ΣΑΤΕ, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Υπουργό για τα προβλήματα έμμεσου δανεισμού από τις Τράπεζες αλλά και ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τις εκκρεμότητες λογαριασμών του ΕΣΠΑ και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ πρότειναν ως μερική ανακούφιση των εργοληπτικών επιχειρήσεων τη δίμηνη παράταση όλων των συμβάσεων έργων με υπουργική απόφαση και ζήτησαν να αποσαφηνιστεί προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα ότι τα αιτήματα για εισαγωγές υλικών, και άλλων ειδών σχετικών με την εκτέλεση έργων ΕΣΠΑ να έχουν προτεραιότητα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα.

Το Υπουργείο Οικονομίας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του ΣΑΤΕ και ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε τροποποίηση της ΠΝΠ ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των επιταγών και των πληρωμών εμβασμάτων εξωτερικού για εξοπλισμό που απαιτείται για την συνέχιση των έργων. Επιπλέον, σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην επίλυση της χρηματοδοτικής κάλυψης των έργων που έχουν σταματήσει.

Τέλος, ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει η υποχρέωση θέσπισης ενιαίου πλαισίου δημοσίων συμβάσεων που θα λειτουργεί με την έναρξη του νέου έτους και κάλεσε τον ΣΑΤΕ να συνεχίσει να καταθέτει τις γόνιμες προτάσεις του και προβληματισμούς του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook