Με τις αντικειμενικές του 2007, θα υπολογιστεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ομως, από το 2016 το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο να τον κάνει δικαιότερο.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του υπουργείου επιχειρεί, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, να επιφέρει ορισμένες αλλαγές στη δομή του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μετακυλιστούν οι επιβαρύνσεις από τους φορολογούμενους με μικρής αξίας ακίνητα και χαμηλά εισοδήματα προς αυτούς οι οποίοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. 

Σημειώνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει δίχως το «πράσινο φως» των θεσμών καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ τόσο το 2015 όσο και το 2016 για να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 5,3 δισ. ευρώ τη διετία.

Οι δρομολογούμενες αλλαγές

Πάντως σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες οι αλλαγές αναμένονται από το 2016. Ετσι, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μικροπαρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα ωφεληθούν όσοι έχουν κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει μείωση του φόρου.

Επιπλέον, δρομολογούνται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Όλα δείχνουν ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί από τις 300.000 ευρώ στις 250.000 αυξάνοντας έτσι τη φορολόγηση.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται η αλλαγή στους συντελεστές φόρου στα μικρότερης αξίας ακίνητα. Παραδείγματος χάριν, ακίνητα με αξία ως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και σε ό,τι αφορά στον κύριο φόρο αναμένεται να μειωθεί και να μην υπολογίζεται όπως σήμερα με 2 ως 2,9 ευρώ/τετραγωνικό. Ταυτόχρονα και για να μην υπάρξουν απώλειες στα έσοδα θα αυξηθεί ο συντελεστής στα ακίνητα αξίας άνω των 2.000 ευρώ/τετραγωνικό από τα 6 ως 13 ευρώ που είναι σήμερα.

Πάντως, ό,τι και να συμβεί, η καταβολή των δόσεων θα πρέπει να ξεκινήσει το πολύ ως τον Οκτώβριο και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 29η Φεβρουαρίου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook