Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν με καθυστέρηση δύο ωρών, οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου. 

O κ. Τσίπρας πρότεινε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή ώστε να κριθεί άμεσα η άποψη όσων θεωρούν ότι «το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας, ακριβώς για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση και συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Αποσπάσματα της ομιλίας του Πρωθυπουργού

“Bρεθήκαμε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή που κάναμε τις τελευταίες ημέρες”, σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια, απευθυνόμενος σε όσους υποστηρίζουν υποστηρίζουν την λύση της δραχμής σημείωσε ότι εκτός από τις δύο εναλλακτικές επιλογές ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε η κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου, κάποιοι προτάσσουν μια τρίτη λύση, την επιστροφή στην δραχμή, 

«Η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε» σημείωσε.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε την προσπάθεια λαθροχειρίας της ψήφου του ΟΧΙ, από στελέχη του κόμματος ενώ προκάλεσε όσους νομίζουν ότι θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερη συμφωνία να εκθέσουν με επιχειρήματα και με ποιους όρους θα το πετύχαιναν. Πρόσθεσε ταυτόχρονα, ότι το αν κάποιος  πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα επίσης να το πει ανοιχτά.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε αρκετές φορές ότι η χώρα έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία και βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκούς εποπτείας ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαρκής μάχη για την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

 Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή ενός ανοιχτού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Μίλησε για ρήγματα στην ΚΟ του κόμματος και ότι είναι λάθος να τα διευρύνει κανείς. «Υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει σήμερα να παρθούν όλες οι αποφάσεις. Υπάρχει η άποψη που δεν αποδέχεται την ανάλυσή μου και θεωρεί ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή. Που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας.

Απόλυτα θεμιτό αυτό το σχέδιο να κατατεθεί και να εξηγηθεί και για τους όρους. Αν πράγματι πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση τώρα για να εμποδιστεί η συμφωνία, ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει να κριθεί στο έκτακτο συνέδριο. Αν είναι έτσι αυτή την κρίσιμη απόφαση, στο αν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός.

Προτείνω αυτή η απόφαση που δεν αφορά τους συσχετισμούς μεταξύ μας, αφορά τη χώρα, τα λαϊκά στρώματα, τον τόπο, τότε αυτή την απόφαση να μην την υποτιμήσουμε. Να τη λάβουμε απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας με σύντομες διαδικασίες δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή” ώστε να κριθεί άμεσα η άποψη όσων θεωρούν ότι «το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας, ακριβώς για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση, άποψη η οποία προϋποθέτει την εκτίμηση ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία στις 13 Ιουλίου, και ότι η προοπτική και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας θα ήταν ασφαλέστερη και καλύτερη το επόμενο διάστημα»..

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή έρχεται μια ημέρα μετά την συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” μέσα από την οποία έστειλε σαφή μηνύματα προς τους “αντιφρονούντες” στο κόμμα, κάνοντας λόγο για «λαθροχειρία» σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία του δημοψηφίσματος και έριξε στο τραπέζι το χαρτί των εκλογών λέγοντας ότι δε μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook