Κατά συνείδηση θα ψηφίσει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης στη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και  το ενδεχόμενο καταψήφισης  τους όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Βαλυράκης χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα αναποτελεσματικά και άδικα σημειώνοντας χαρακτηριστικά :\” Δεν μπορούμε να φορολογούμε συνεχώς την οικογένεια και την οικονομία.

Δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτό το Φ.Π.Α.\” Επίσης ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας για \”μικρή διαπραγματευτική δυνατότητα που πρέπει να ενισχυθεί\”, ενώ στην ερώτηση για το αν συμφωνεί με μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός σημείωσε ότι\” αυτό το σκηνικό είναι σκηνικό εκβιασμού.

Εφόσον η κυβέρνηση έχει περιθώρια να συμβιβαστεί, καλά κάνει και συμβιβάζεται, αν δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια δεν συμβιβάζεσαι.\”

Ο κ. Βαλυράκης, αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό νόμο, σημείωσε οτι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η οικονομία και η οικογένεια έχουν περιορισμένες δυνατότητες. \”Δεν μπορούμε να υπερφορολογούμε. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το ΦΠΑ και να υπερφορολογούμε το χρήμα πριν καν μπει στην οικονομία, και να παίρνουμε το 1/4. Η οικονομία θέλει τροφοδότηση και όχι αφαίμαξη, για να διαθέτουμε φορολογητέα ύλη. Αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα από τη φορολογία πρεπει να είναι και αυτή ανάλογη με τα βάρη. Και οχι οριζόντια περί δικαίων και αδίκων. Έτσι η ασθενέστερη ομάδα θα βγει από το παιχνίδι της επιβίωσης. Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα: γιατί επί 20 μήνες δεν δημιουργήσαμε αποδοτικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς. Ας δημιουργήσουμε. Και δίκαιο φορολογικό σύστημα\”.

Η Χώρα πρέπει να μηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα σημείωσε ο Χανιώτης Βουλευτής και αυτό γίνεται με στρατηγική. Όταν λέμε πρωτογενές έλλειμμα ανέφερε ο κ. Βαλυράκης εννοούμε τα ετήσια έσοδα και τις δημοσιονομικές δαπάνες. \”Αυτό πρέπει να μηδενιστεί πάση θυσία. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε και με τους τοκογλύφους δανειστές μας. Δεν μπορούμε ταυτόχρονα να ζητάμε δανεικά για να καλύψουμε ετήσια ελλείμματα , και να δανειζόμαστε για να καλύψουμε και το χρέος μας. Ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο για μια μοναδική κρίση στη χώρα \”\’όχι μόνο οικονομική, αλλά κρίση θεσμών, αξιών, πολιτική και κοινωνική κρίση. Είναι μια κρίση εθνική\”.

Αναφορές σε τοπικά ζητήματα

Σε ότι αφορά τα τοπικά θέματα ο κ. Βαλυράκης αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών, και συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση του φράγματος Βαλσαμιώτη, και στην αναγκαιότητα κατασκευής και δεύτερου φράγματος, αυτού του Σεμπρωνιώτη. Επίσης έκανε λόγο για την ολοκλήρωση της επέκτασης της προβλήτας Αδριας στο λιμάνι της Σούδας καθώς και στην επέκταση του αεροδρομίου Χανίων.
Σημείωσε επίσης, οτι πρέπει να ξαναδούμε τοπικά ζητήματα του τουρισμού τα οποία επηρεάζομαι, προκειμένου να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν του νομού. Τέλος ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα έλλειψης μελετών για το οποίο ευθύνεται η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να εκπονήσουμε μελέτες προκείμενου να αντλήσουμε κονδύλια για έργα που χρειάζεται ο τόπος.

Flashnews,gr/Α.Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook