Την Τετάρτη 28/7, οι δήμαρχοι Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης και Σφακίων κ. Ζερβός, είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τον Χανιώτη Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παύλο Πολάκη, τον οποίο και συνεχάρησαν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, καθώς και συγκεκριμένα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τους δύο δήμους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δύο δημάρχους στα έργα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που σήμερα έχουν «παγώσει» και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος μη έγκαιρης ολοκλήρωσής τους, όπως είχε δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ το Flashnews.gr. Κοινή θέση όλων ήταν ότι απαιτείται να δοθεί μια κατ’ ελάχιστον 6μηνη παράταση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Αλέξανδρος Μπαλτατζής ώστε με την ομαλοποίηση των πληρωμών να υπάρξει μια ρεαλιστική δυνατότητα υλοποίησής τους που ταυτόχρονα σημαίνει και απορρόφηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων από την χώρα μας. Ο κ. Πολάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. 

Σχετικά με την νέα προγραμματική περίοδο οι δύο δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην επιδίωξή τους για ωρίμανση έργων για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, που συνεπάγεται την ανάγκη οικονομικής στήριξης των δήμων για να εκπονήσουν τις απαιτούμενες μελέτες. Ο κ. Πολάκης, συμφώνησε με το αίτημα και εξέφρασε την στήριξή του και την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν σύντομα τέτοιες δυνατότητες για τους ΟΤΑ. 

Όσο αφορά τα τοπικά ζητήματα των δύο δήμων, ο κ. Ζερβός έθεσε το μεγάλο θέμα της έλλειψης ιατρών στην Ανώπολη και κυρίως στην Αγία Ρουμέλη, όπου καταλήγουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες των επισκεπτών του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Όπως ανέφερε και ο Υφυπουργός, το ζήτημα αυτό είναι πρωτεύουσας σημασίας για όλη την Κρήτη και ο ίδιος προσωπικά συνεργάζεται με το αρμόδιο υπουργείο για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων προσωρινής αλλά και οριστικής επίλυσης του θέματος. Όσο αφορά την ανάγκη ολοκληρωμένης και θεσμοθετημένης στελέχωσης του νεοανεγερθέντος Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου των Σφακίων, το οποίο αποτέλεσε προσωπικό στόχο και επιτυχία του κ. Πολάκη, συζητήθηκαν τα βήματα που ήδη έγιναν και τα σημερινά προβλήματά του, καθώς και οι ενέργειες που δρομολογούνται για την πλήρη και ορθολογική λειτουργία του.

Από την πλευρά του ο κ. Κουκιανάκης αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού που καλύπτει ανταποδοτικές και άλλες πάγιες ανάγκες και θα εξοικονομήσει πόρους στον δήμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παράλογων καταστάσεων που δημιουργούνται, είναι το πλήθος μηχανημάτων έργων που διαθέτει ο δήμος Αποκορώνου και τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως γιατί δεν επιτρέπεται να προσληφθούν οι απαραίτητοι μόνιμοι χειριστές και οδηγοί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook