Συναυλία πραγματοποιεί η δημοτική φιλαρμονική Ηρακλείου την Τρίτη 4 Αυγούστου στις 20.30 στην Πλατεία Δικαστηρίων Νεάπολης.

Την ορχήστρα διευθύνει ο Λεωνίδας Τζωρτζάκης.

Η συναυλία διοργανώνεται από τον πολιτιστικό αθλητικό οργανισμού δήμου Αγίου Νικολάου.

Δυο λόγια για τη φιλαρμονική Ηρακλείου

Η Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου ήταν συνδεδεμένη αρχικά με τους φιλοπρόοδους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου. Το 1932, η λειτουργία της φιλαρμονικής εντάσσεται στο Δήμο Ηρακλείου, ενώ το 1940 διακόπτεται λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1948 η δημοτική αρχή αποφάσισε την αναδιοργάνωση της φιλαρμονικής την οποία ανέλαβε ο Αρχιμουσικός και σολίστ – καθηγητής βιολιού Μηνάς Τζωρτζάκης ο οποίος δημιούργησε ικανούς και άρτια εκπαιδευμένους μουσικούς για την επάνδρωση της φιλαρμονικής.

Η φιλαρμονική αυτή τις δεκαετίες 50 και 60 έδιδε συναυλίες κάθε Κυριακή στο κιόσκι της πλατείας Ελευθερίας και κάθε Τετάρτη στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια), με έργα υψηλού καλλιτεχνικού περιεχομένου. Το 1966 ο Αρχιμουσικός Γιάννης Τζωρτζάκης δημιούργησε τη Σχολή Φιλαρμονικής της Δήμου Ηρακλείου. Η σχολή αυτή με το διπλό προορισμό της, την δωρεάν μουσική μόρφωση των σπουδαστών της και τη δημιουργία άρτια εκπαιδευμένων μουσικών στα πνευστά και κρουστά όργανα, αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα στην ανοδική καλλιτεχνική πορεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Ο σημερινός διευθυντής της Λεωνίδας Τζωρτζάκης ανέβασε πολύ ψηλά το επίπεδο της φιλαρμονικής και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Καθιέρωσε συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε ένα κοινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική της μουσικής ακαδημίας της Μόσχας, τη συμμετοχή της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα των Ολυμπιακών αγώνων στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο Αθηνών, τη συμμετοχή στο δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης της Μόσχας και τις συναυλίες της με καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και άλλους καλλιτέχνες όπως η Έλλη Πασπαλά, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Πάνος Καλατζόπουλος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κ.α. Σήμερα η Φιλαρμονική μπορεί να ανταποκριθεί και στις πιο μεγάλες καλλιτεχνικές απαιτήσεις καθώς περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό της πλήρες ανανεωμένο πρόγραμμα. Άλλωστε, εύσημο των ικανοτήτων της αποτελούν οι συνεχείς προσκλήσεις για συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις και οι τακτικές της συναυλίες όχι μόνο εντός των ορίων του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και σε άλλους δήμους της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook