Είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ να απολαύσουμε την “ηχητική περίληψη της ζωής στη Γη”, την οποία η NASA έστειλε στο διάστημα, για να την ακούσουν τυχόν εξωγήινοι που θα συναντηθούν με τα διαστημικά σκάφη Voyager. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και ένας χαιρετισμός, στα αρχαία ελληνικά.

Το 1977, τα διαστημικά σκάφη Voyager 1 και 2 της NASA ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τα “πέρατα” του σύμπαντος. Μεταξύ άλλων, στα διαστημόπλοια, βρίσκονται 2 αντίτυπα του Χρυσού Δίσκου – ηχογραφήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι δίνουν μία γεύση της ζωής στη Γη.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο όμοιους δίσκους από χρυσάφι, οι οποίοι αποτελούν έναν χαιρετισμό προς τα νοήμονα όντα που ίσως συναντήσουν κάποτε τα σκάφη. Οι δίσκοι περιλαμβάνουν ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη.

Το ένα από τα δύο Voyager (πρόκειται για πανομοιότυπα σκάφη), τα διαστημόπλοια που κουβαλούν τον Χρυσό Δίσκο

Καθώς τα Voyager συνεχίζουν το ταξίδι τους στο απέραντο διάστημα, όλο και απομακρυνόμενα από τη μπλε κουκκίδα που ονομάζουμε σπίτι, μεταφέρουν μαζί τους τις ελπίδες της ανθρωπότητας, να συναντήσει, κάποτε, κάποια μορφή ευφυούς εξωγήινης ζωής.

Αν τα Voyager ανακαλύψουν εξωγήινους, εκείνοι θα έχουν τη χαρά (;) να ακούσουν όσα ηχογραφήσαμε και τους στείλαμε – δεδομένου, φυσικά, ότι θα πρόκειται για εξωγήινους που ξέρουν πώς να… βάλουν έναν δίσκο με ηχογραφήσεις φωνογράφου να παίξει.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι όλα μας τα όνειρα βγαίνουν αληθινά και ένα από τα Voyager συναντά κάποιον εξωγήινο πολιτισμό με κλίση στη μουσική. Αλήθεια, δεν θα θέλατε να γνωρίζετε τι στο καλό έχουμε στείλει, για να αποτελέσει τον πρώτο μας χαιρετισμό;

Ε, λοιπόν, είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ (για ένα μέρος του υλικού, τουλάχιστον)!

Η NASA ανέβασε πρόσφατα στον λογαριασμό της στο Soundcloud, τους χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, καθώς και τους 19 ήχους της Γης, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον Χρυσό Δίσκο.

Ακούστε τους, λοιπόν. Είναι “Οι Ήχοι της Γης”!

Οι χαιρετισμοί 

Πρόκειται για 55 χαιρετιστήρια μηνύματα, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα, τα οποία σκοπό έχουν να κάνουν τις “συστάσεις” μεταξύ ημών και των εξωγήινων, καθώς και να τονίσουν ότι “ερχόμαστε εν ειρήνη”. 

Συγκεκριμένα, το (αρχαίο) ελληνικό χαιρετιστήριο μήνυμα λέει (με ερασμιακή προφορά):

“Οἵτινές ποτ’ ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι”.

Μετάφραση στα νέα ελληνικά: Γεια σας, όποιοι κι αν είστε! Ερχόμαστε ειρηνικά, σε όσους είναι φίλοι.

Οι υπόλοιποι χαιρετισμοί, με αλφαβητικοί σειρά:

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook