Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης ORANGE WATER ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι τις δράσεις του με τη δράση “Χωροχρόνος” στο “The Loft” στην Αθήνα και στη συνέχεια εξελίσσεται με τις εκθέσεις στην Πάρο, τα εγκαίνια των οποίων έγιναν το Σάββατο 25 Ιουλίου. Ενημερωτικά το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τις εκθέσεις που παρουσιάζονται στις αίθουσες της Μαρίνας και του Αγίου Αθανασίου στη Νάουσα, στο Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών στις Λεύκες και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου στην Παροικιά (Δημητρακόπουλος). Οι ώρες λειτουργίας των χώρων είναι: 20:00 – 00:00. 

Από τις 4 Αυγούστου οι δράσεις του Φεστιβάλ εξελίσσονται στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου στην επιβλητική “Βασιλική του Αγίου Μάρκου”στην πλατείου Ελευθερίου Βενιζέλου. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Αυγούστου παρουσία του Robert – Jan Sieben, επιτετραμμένου της Ολλανδικής Πρεσβείας. 

Θα ακολουθήσει δράση του Φεστιβάλ στα Χανιά, ενώ οι δράσεις του θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Για λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να απευθύνεστε στο ακόλουθο link: 
https://www.facebook.com/orangewaterart?ref=hl

Υπενθυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης ORANGE WATER πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας και 
υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Τουρισμού.  Η φετινή φεστιβαλική

δράση, σε πείσμα των δύσκολων καιρών για τη χώρα, θα δώσει το παρόν με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων και Ολλανδών σημαντικών 
καλλιτεχνών, με αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και των δύο χωρών. Πρόκειται για μια γέφυρα
πολιτισμού και μια κίνηση εξωστρέφειας μέσω της εικαστικής δημιουργίας.

Το γενικό εννοιολογικό πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ είναι το «Τοπίο Μνήμης» ενώ το κεντρικό κείμενο της επιμέλειας υπογράφει η Δρ. Ντόρα Ρογκάν.

Συνοπτικό Εννοιολογικό Σημείωμα // «Τοπίο Μνήμης»

«Πρόκειται για μια μεγάλη ομαδική εικαστική έκθεση  Ολλανδών και  Ελλήνων καλλιτεχνών· όλοι τους διακεκριμένοι και κάποιοι από αυτούς ακαδημαϊκοί, αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής των δύο χωρών που εκτείνεται από την αφαίρεση μέχρι τον ρεαλισμό. Η έκθεση πραγματεύεται την σχέση του βλέμματος αναφορικά με την ανάμνηση και την πραγματικότητα. Η μνήμη ως έννοια εμπεριέχει και την αμνησία είτε επιλεκτικά – με συνειδητή ή ασυνείδητη διαδικασία, είτε μέσω των προκαταλήψεων και των ιδεών που επηρεάζουν το φιλτράρισμα της πληροφορίας.

Οι ταχύτατες εξελίξεις στη νευρολογία και τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχουν αποκαλύψει συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης. Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι μόνο λήπτης της εξωτερικής εικόνας  αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως οθόνη προβολής εικόνων που προβάλλονται από τον εγκέφαλο. Έτσι ο κάθε άνθρωπος βλέπει και άρα αντιλαμβάνεται τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι καλλιτέχνες στην παρούσα έκθεση καλούνται να πραγματευτούν τον υποκειμενικό χαρακτήρα της μνήμης χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό ερέθισμα στο έργο τους. Επεξεργάζονται το στοιχείο της μνήμης με τρόπο ιστορικό, πολιτικό, μυθολογικό, ονειρικό, ψυχεδελικό, θρησκευτικό. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις με τη χρήση μεικτών τεχνικών, ψηφιακών μέσων και conceptual art».

Υπό την Αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook