Μια μεγάλη διάφανη φούσκα που ανακάλυψαν δύτες σε θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας προβληματίζει τους ειδικούς ως προς την προέλευσή της.

Το παράξενο αντικείμενο, πλάτους τεσσάρων μέτρων ανακαλύφθηκε από δύο δύτες που κολυμπούσαν στα ανοιχτά μικρής τουρκικής πόλης στις 9 Ιουλίου. Το σφαιροειδές αντικείμενο βρισκόταν 22 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν ζελατινοειδές και «πολύ μαλακό», όπως είπε ο Λούτφου Τανριοβέρ, ένας από τους δύτες που κατέγραψε το φαινόμενο σε βίντεο.

Περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι αν και η μάζα φαίνεται εντελώς διάφανη, υπάρχουν μικρές λευκές «κουκκίδες» μέσα της.Μιλώντας στο Deep Sea News οι δύτες περιέγραψαν το αντικείμενο ως κάτι ανάμεσα σε θαύμα και εφιάλτη.

Ο Τανριοβέρ ανέβασε το βίντεο στο Ίντερνετ ελπίζοντας να βρει εξήγηση- και ο Δρ Μάικλ Βεκιόνε -του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν- που το είδε παρουσίασε μια πιθανή εξήγηση: ενδεχομένως να πρόκειται για μια μεγάλη μάζα αυγών καλαμαριών, ίσως η μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Όσον αφορά στο καλαμάρι που θα μπορούσε να παράξει κάτι τέτοιο, κατά τον Βεκιόνε μάλλον πρόκειται για ένα το κοινό τοπικό είδος ommastrephes bartramii που μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και 1,5 μέτρου, ενώ τα πλοκάμια του φέρουν και μικρά δόντια. Ωστόσο, ουδείς έχει δει ένα τέτοιο καλαμάρι να αφήνει τα αβγά του.

Αντίστοιχη μάζα είχε αναφερθεί μόνο άλλη μια φορά, το 2008, στον Κόλπο της Καλιφόρνια, και περιείχε 600.000 με δύο εκατ. αυγά. Ωστόσο, τότε ανήκε σε ένα από τα μεγαλύτερα, εξυπνότερα και πιο επικίνδυνα είδη καλαμαριών, το Humboldt. Είχε βρεθεί από την Dr. Ντάνα Στάαφ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook