Φοροκαταιγίδα δίχως τέλος και δίχως έλεος περιμένει του Έλληνες από αύριο με κορύφωση το Δεκέμβριο του 2015. Όλα όσα θα έρθουν ως υποχρεώσεις προς το κράτος θα αναδεικνύουν ως παιδική χαρά, επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτό γιατί η κυβέρνηση φαίνεται πως από την ημέρα που ανέλαβε δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα.

Η εικόνα σήμερα

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015,θα πρέπει να καταβληθούν φόροι 25 δισ. ευρώ, έναντι φόρων 17,3 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο.   Ο στόχος των εσόδων για το πρώτο εξάμηνο ήταν περί τα 19,7 δισ. ευρώ.

Την υστέρηση κάλυψαν οι περικοπές στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που ανήλθαν στα 23,242 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,090 δισ. ευρώ έναντι του στόχου  (27,332 δισ. ευρώ). Οι περικοπές αυτές επιβάρυναν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες.

Σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο που τα πράγματα δεν πήγαν καλά λόγω της δυσπιστίας της αγοράς στους κυβερνητικούς πειραματισμούς.

Ετσι, στο β’ εξάμηνο θα έχουμε έκρηξη που θα προέλθει από τη γενίκευση της στάσης πληρωμών λόγω αδυναμίας.

Η Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2015 στα χρόνια μετά το 2011 είχε περί τα 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που συντηρούσαν 1,3 εκατ. ανέργους, 2,7 εκατ. συνταξιούχους συν 300 χιλ. που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και αναμένουν, συν τα προστατευόμενα μέλη.

Μετά το κλείσιμο των τραπεζών η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα έχει επιδεινωθεί δραματικά και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην καλύτερη περίπτωση για μήνες.

Αν καταβληθούν φόροι 17 δισ. στο β’ εξάμηνο, κάτι που το θεωρείται  δύσκολο γιατί πλέον και οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν εξαντληθεί και η οικονομία έχει πέσει σε τέλμα, τα συνολικά έσοδα μόλις που θα φτάσουν τα 35 δισ. ευρώ.

Τα δύο σενάρια

Στο καλό σενάριο η τρύπα φτάνει 7 δις περιπου από τον προϋπολογισμό του 2015 όπου οι πρωτογενείς δαπάνες φτάνουν τα 41,8 δισ. ευρώ.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook