Για την Ελλάδα ο δρόμος θα είναι μακρύς και επώδυνος δρόμος, τονίζει το Βερολίνο

«Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα», τόνισε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούμε, ούτε ως Σχέδιο Β», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζάιμπερτ συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα θα είναι «ένας μακρύς, επώδυνος δρόμος», αλλά στόχος είναι να βοηθηθείγια να ξαναγίνει μία αξιόπιστη και οικονομικά επιτυχημένη χώρα.

Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στη βοήθεια για την Ελλάδα. «Αξίζει να χαιρετιστεί ιδιαίτερα, όταν από τον ιδιωτικό χώρο έρχονται προσφορές», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κραϊενμπάουμ.

Ο κ. Κραϊενμπάουμ αντέκρουσε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει ένα σχέδιο Β για την κρίση, λέγοντας ότι «δεν βλέπω κανένα».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal, την πρώτη μετά την αποχώρησή από την γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) και το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη Απριλίου, ο Άξελ Βέμπερ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει την εγγύηση του συνολικού δημοσίου χρέους της Ελλάδας, για να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα είχε μεγαλύτερο κόστος και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι βαθύ και χρειάζεται μακρύ χρονικό ορίζοντα, ενδεχομένως άνω των 30 ετών, για να επιλυθεί. «Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και δεν προκλήθηκε από το κοινό νόμισμα», είπε ο κ. Βέμπερ, προσθέτοντας:

«Αντίθετα, είναι ένα βαθιά ριζωμένο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο πιθανόν χρειάζεται έναν ορίζοντα μεγαλύτερο των 30 ετών για να λυθεί, παρά έναν τριετή έως πενταετή ορίζοντα. Τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το θέμα είναι πολύ περισσότερα από την παροχή μόνο ρευστότητας».

Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι η χορήγηση εγγυήσεων θα βοηθούσε να πεισθούν οι πιστωτές της Ελλάδας να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν του ελληνικού Δημοσίου με νέα ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια, δίνοντας περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος της.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βέμπερ είπε:

«Τελικά, η λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους πρέπει να ασχοληθεί με το υφιστάμενο, παλαιό, ποσό του χρέους και, δυστυχώς, είναι περιορισμένες οι επιλογές: Είτε μία χρεοκοπία ή μερικά «κουρέματα» είτε μία εγγύηση για το ανεξόφλητο ποσό του», προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν ποια επιλογή θέλουν, αλλά η τρέχουσα τμηματική προσέγγιση των επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων βοήθειας αναπόφευκτα οδηγούν στη δεύτερη λύση».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook