Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τις ώρες αυτές εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, με έμφαση σε σειρά περικοπών για την ταχύτερη δυνατή μείωση της σχέσης δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο ο ιταλός υπουργός Οικονομικών προτίθεται να μειώσει κατά περίπου 30% τις απολαβές βουλευτών, περιφερειακών και νομαρχιακών συμβούλων, προσαρμόζοντάς τις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο δημοσίευσε ένα προσχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, βάσει του οποίου προγραμματίζεται σοβαρός περιορισμός στα αυτοκίνητα που το ιταλικό κράτος προσφέρει σε διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών, βουλευτές και γερουσιαστές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο κυβισμός τους, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1.600 κ.ε.

Μόνη εξαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας. Ο Τζούλιο Τρεμόντι σχεδιάζει επίσης να καταργήσει και το δικαίωμα των ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτά, δωρεάν τραίνα, κινητά τηλέφωνα και να απολαμβάνουν πολλά άλλα προνόμια μετά την λήξη της θητείας τους.

Οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, όμως, είναι έντονες.

Το σχέδιο περικοπών προβλέπει επίσης, αρχής γενομένης από το 2012, όταν οι τοπικές, βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα συμπίπτουν το ίδιο έτος, θα πρέπει να τελούνται μαζί, την ίδια μέρα, προς εξοικονόμηση αξιόλογων χρηματικών ποσών.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία RAI, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, έχει προβλέψει την βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013, ενώ θα προσπαθήσει να εντάξει στο τελικό κείμενο προς έγκριση την συνταξιοδότηση στα εξήντα πέντε των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το 2025.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα έσοδα από μετοχές και μερίσματα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει την αύξηση της φορολόγησής τους, από το 12% στο 20% με μόνη εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι αντιδρά στα οικονομικά μέτρα

Έντονες αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησης προκαλούν οι πληροφορίες για την δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να εγκρίνει την Πέμπτη.

Ο υφυπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο δήλωσε ότι \”τα προσχέδια των μέτρων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι θα έπρεπε να μελετηθούν από ψυχίατρο\”.

Ο Κροζέτο, πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας, τόνισε επίσης ότι \”η στρατηγική αυτή αποδεικνύει ότι ο Τρεμόντι θέλει μόνο να βουλιάξει την κυβέρνηση\” προσθέτοντας, επίσης ότι \”έχει κουραστεί να ακούει τον συγκεκριμένο υπουργό να αναπτύσσει θετικές θεωρίες και να πράττει με λανθασμένο τρόπο από την στιγμή που το μόνο υπουργείο που αύξησε τις τρέχουσες δαπάνες, είναι εκείνο των οικονομικών\”.

Ο Πάολο Μποναγιούτι, εκπρόσωπος τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, έσπευσε να δηλώσει ότι \”εκείνες του Κροζέτο είναι απόψεις αυστηρά προσωπικές\”, αλλά οι σχολιαστές τονίζουν ότι είναι ενδεικτικές του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενόψει της έγκρισης, την Πέμπτη, της δέσμης μέτρων σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι έκανε γνωστό από την μεριά του ότι \”αντιτίθεται στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας\”, υπογραμμίζοντας ότι \”η κυβέρνηση και ο Μπερλουσκόνι δεν πρέπει γενικότερα να τραβήξουν υπερβολικά το σκοινί, διότι, στο τέλος, θα σπάσει\”.

Το κανάλι Rai Tre της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης μετέδωσε παράλληλα ότι \”πρόκειται πιθανότατα να υιοθετηθεί και μια νέα σειρά περικοπών\”. Πρόκειται για περικοπές σε δαπάνες για την υγεία και την χορήγηση φαρμάκων, \”πάγωμα\” των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των νέων προσλήψεων, μείωση κατά τουλάχιστο τρία δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Τρεμόντι μελετά τέλος την απλούστευση του φορολογικού συστήματος με τρεις μόνο κλίμακες, που θα επιτρέπουν στα κρατικά ταμεία να επιβάλλουν φορολογία 20%, 30% και 40% του εισοδήματος των πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook