Εισροές καταθέσεων ύψους 1 δισ. ευρώ από τις 20 Ιουλίου, οπότε άνοιξαν οι τράπεζες, είχε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΤτΕ που επικαλείται το Bloomberg. Η ίδια πηγή διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων.  

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την καταθετική τους βάση αφότου άρχισαν και πάλι να λειτουργούν στις 20 Ιουλίου, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων.

«Οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες δεν θα υποστούν bail-in» τόνισε στο πρακτορείο, αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι τα stress tests για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση έως τα μέσα Δεκεμβρίου και να γίνει με χρήματα εκτός τραπεζών (bail-out), δηλαδή στο πρότυπο του 2012, όταν είχε χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα δάνεια προήλθαν από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2016, με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Oδηγίας (BRRD) για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών, υπάρχει δυνατότητα εκκαθάρισης ενός ιδρύματος με bail-in (κούρεμα καταθέσεων) και υποχρεωτική συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν βάρη ισοδύναμα με το 8% των εκκρεμοτήτων του ιδρύματος.

Εκδόθηκαν 1 εκατ. χρεωστικές κάρτες εν μέσω capital control

Την ίδια ώρα, άλλο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η επιβολή των capital controls είχε ένα θετικό αποτέλεσμα: την έκδοση περίπου 1 εκατ. χρεωστικών καρτών, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Όπως τονίζει το άρθρο, από την στιγμή που επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι στη χώρα, έχουν εκδοθεί περίπου 1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, οι οποίες αντί να ενθαρρύνουν την μαύρη αγορά, όπως ανέμεναν κάποιοι αξιωματούχοι, έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook