Στη σύλληψη ενός άνδρα που κατηγορείται ότι κακοποιεί συστηματικά τα γαϊδούρια και τα άλογα του στον Γιούχτα Ηρακλείου Κρήτης προχώρησε σήμερα  η ΕΛ.ΑΣ. μετά την καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος του η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.).

Σύμφωνα με πληροφορίες του  οι αστυνομικοί νωρίτερα σήμερα είδαν δύο εξαθλιωμένα γαϊδούρια σε χωράφι δίπλα από την επιχείρηση  που διατηρεί τα οποία μετά βίας στέκονταν στα πόδια τους ενώ το τρίχωμα τους είχε πέσει. 

Ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι τα ζώα τα μάζεψε από τον δρόμο και τα φιλοξενεί για να τα σώσει ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες τα γαϊδούρια είναι σε άθλια κατάσταση εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.

Το χρονικό της καταγγελίας

Η Π.Φ.Π.Ο. ενημερώθηκε μέσω email από μια γυναίκα – που είχε πάει εκδρομή στον Γιούχτα – στις 15 Μαρτίου 2015 ότι δεκάδες πτώματα ιπποειδών ήταν διάσπαρτα στην περιοχή όπου είναι η ταΐστρα των γυπών κάτι που είναι εξαιρετικά ύποπτο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αυτών των ζώων.

Η Π.Φ.Π.Ο. ψάχνοντας λοιπόν το τι συμβαίνει εκεί απευθύνθηκε στο Α.Τ. Περιφέρειας Κρήτης και στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αλλά από τους αρμόδιους φορείς αυτό αντιμετωπίστηκε ως κάτι το φυσιολογικό καθώς εκεί οι κτηνοτρόφοι συνηθίζουν ν’ αφήνουν τα πτώματα των ζώων που πεθαίνουν.

Όμως οι φόβοι των φιλόζωων επιβεβαιώθηκαν μόλις χθες το μεσημέρι καθώς μια γυναίκα καλώντας με απόκρυψη την Π.Φ.Π.Ο. και χωρίς να δώσει τα στοιχεία της κατονόμασε τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης επιχείρησης ως τον κάτοχο των 26 αλόγων και των 6 γαϊδουριών, τα περισσότερα εκ των οποίων πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και τα πτώματα τους αφέθηκαν στην ταΐστρα για να τραφούν τα όρνια.

Δεκάδες τα πτώματα των ιπποειδών που εντόπισε στην περιοχή επισκέπτρια.

Η Π.Φ.Π.Ο. χθες έστειλε επιστολή στον αστυνομικό περιφερειακό διευθυντή Κρήτης Μιχαήλ Καραμάνλακη και στον διοικητή του Α.Τ. Καστελλίου Νικόλαο Μηλάκη ζητώντας την άμεση επέμβαση τους, ώστε να διαπιστωθεί αν όσα τους τους καταγγέλθηκαν ισχύουν αλλά και για να σωθούν όσα ζώα βρίσκονται στα χέρια του δυνάστη τους, ενώ την επιστολή την συνόδευαν και από τις 20 φωτογραφίες με τα πτώματα ιπποειδών που κείτονταν στις ταΐστρα εδώ και μήνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook