Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια, όπου άρχισε η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να τους επιστρέφει την ένσταση και να απαντά: «Κάποιοι είναι τα θύματα της ιστορίας και πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι άλλη κάνουν εύκολη κριτική. Εγω κάνω λοιπόν αίτηση αντισυνταγματικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη ευθύνης και πατριωτισμού».

Αναλυτικά, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στην αρχική του τοποθέτηση αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση με θητεία έως το 2013 να καταθέτει πρόγραμμα έως το 2015» εξηγώντας πως αυτό είναι αντισυνταγματικό. Η αντίδραση του κ. Βενιζέλου ήταν άμεση. Ο υπουργός ανέφερε πως «αντιλαμβάνομαι την διαφωνία, δεν αντιλαμβάνομαι έναν λεγκαλισμό της αριστεράς». Χαρακτήρισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας ως «μια νομικίστικη άσκηση η οποία έχει ως σκοπό και μόνο την παρέλκυση της διαδικασίας».

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε για μια ακόμα φορά εισηγήθηκε τα πιο σκληρά μέτρα πρίν κάν συμπληρώσει μια εβδομάδα στο υπουργείο γιατί «έχω πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και των κινδύνων για τους Έλληνες…. Το πρόβλημα είναι βαθειά ηθικό, αναπτυξιακό και όχι συνταγματικό πρέπει να ξαναδώσουμε την πνοή… Θέλετε να μην ψηφιστεί εμπρόθεσμα στο πλαίσιο συμφωνία με εταίρους να περάσει άπρακτη η 30η Ιουνίου, να πάμε χωρίς νόμο στο γιούρογκρουπ να μην μπορέσει να γίνει εκταμίευση; Και να βρεθούμε με άδειο το ταμείο του κάθε νοικοκυριού;… Αυτό αποτελεί έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας, η οποία κοστίζει και κοστίζει πολύ δημοσιονομικά και οικονομικά στην τσέπη κάθε πολίτη … έλλειψη σοβαρότητας και συναίνεσης σημαίνει λιγότερα λεφτά για τον πολίτη».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να σοβαρευτούν σημειώνοντας πως «Οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται μνημόνιο ανάπτυξης και το ετοιμάζουν».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος είπε ζήτησε συναίνεση στην πράξη επαναλαμβάνοντας το αίτημα για ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους. Επιπροσθέτως, τόνισε οι «βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν κάτω από την δουλεία της φοβίας». Ο κ. Βενιζέλος απάντησε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι «Πιστεύω βαθειά ότι κάθε βουλευτής είτε ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση και αίσθηση πραγματικότητας. Κουβαλά σταυρό δημοκρατικής και ιστορικής ευθύνης. Με πόσους ψήφους θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο; Πρόκειται για τυπικό νομοσχέδιο. Μακάρι να ψηφιστεί με 151, 181 ή 205 ψήφους» και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα «να στείλουμε το μήνυμα της ενότητας».

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης είπε πως «είτε περάσει το μεσοπρόθεσμο με 151 είτε με 180 το θέμα είναι πως πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε την οριστική απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε αναδρομικό χαράτσι για τις αποδείξεις, ενημερώνοντας τους βουλευτές πως θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες οι διορθωμένοι πίνακες. Όπως εξήγησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η αναπροσαρμογή των πινάκων αφορούν σε 600 εκατομμύρια ευρώ που αρχικά προβλέπονταν ως έσοδα από το εν λόγω χαράτσι και συμπλήρωσε πως σε συνεννόηση με την τρόικα η «τρύπα» θα κλείσει από επιπλέον 300 εκατομμύρια που εκτιμούνται πως θα έρθουν ως έσοδα και από 300 εκατομμύρια μέσω περικοπής δαπανών.

Σήμερα τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ενώ η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Σκληρό παζάρι για το «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο

Την απένταξη της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε, επίσης, ότι ανέπτυξε στον κ. Βενιζέλο τη συλλογιστική του για την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «καλό, συναδελφικό κλίμα».

Εκτός από τον κ. Αθανασιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε επί προσωπικού, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το βουλευτή της Α\’ Θεσσαλονίκης, Θωμά Ρομπόπουλο, ο οποίος έχει επίσης πει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Η κατάσταση πάντως σχετικά με τις προθέσεις ορισμένων «πράσινων» βουλευτών ως προς το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, που εισάγονται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, παραμένει ρευστή. Η προσοχή όλων στρέφεται στις τυχόν διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν και εάν αυτές θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των ψηφοφοριών. Και το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα τεθούν σε ψηφοφορία ως απλά νομοσχέδια, άρα απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Το ζητούμενο είναι όμως να εγκριθούν με πλειοψηφία άνω των 151 εδρών, ώστε να μην τεθεί θέμα πολιτικής σταθερότητας και να αμφισβητηθεί εξ αρχής η δυνατότητα εφαρμογής τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook