Ο αιγυπτιακός στρατός δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιεί πλέον «τεστ παρθενίας» στις γυναίκες που συλλαμβάνονται, ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

«Ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών δεσμεύτηκε προς τη Διεθνή Αμνηστία ότι ο στρατός δεν θα κάνει πλέον 'τεστ παρθενίας', αφού αιτιολόγησε τη χρήση τους», σημειώνει η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι το θέμα αυτό έθιξε ο γενικός γραμματέας της, Σαλίλ Σέτι, σε συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Η Αμνηστία καταδίκασε τα τεστ αυτά που έγιναν σε διαδηλώτριες που συνελήφθησαν από το στρατό μετά τη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου στις 9 Μαρτίου, στηριζόμενη σε μαρτυρίες γυναικών που εξαναγκάστηκαν να υποβληθούν σε αυτά.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αξιωματικός αναγνώρισε ότι «έγιναν τεστ παρθενίας», τα οποία δικαιολόγησε λέγοντας ότι έγιναν «για να προστατευθεί ο στρατός από πιθανές κατηγορίες για βιασμό».