Δεκαεπτά άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε 24 ώρες από εκρήξεις ναρκών που είχαν τοποθετήσει σιίτες αντάρτες καθώς αποχωρούσαν από την επαρχία Λαχζ της Υεμένης, δήλωσαν χθες Παρασκευή πηγές στον στρατό της χώρας.

Στην πλειονότητά τους οι πολίτες έπεσαν σε νάρκες όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, ειδικά στην αλ Χούτα, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι αντάρτες τράπηκαν σε φυγή όταν δυνάμεις πιστές στον εξόριστο πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι ανακατέλαβαν μεγάλα τμήματα της Λαχζ.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Χάντι έχουν τελευταία ανακτήσει την πρωτοβουλία στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους εδάφη αφού ανακατέλαβαν στα μέσα του Ιουλίου το Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Εξάλλου ένα πολιτικό αεροσκάφος της εταιρείας Yemenia προσγειώθηκε χθες Παρασκευή στο αεροδρόμιο του Άντεν από το Τζιμπουτί, μεταφέροντας 180 υπηκόους της Υεμένης που επαναπατρίστηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του αεροδρομίου Τάρεκ Άμπντου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφθασε στο Άντεν προχθές Πέμπτη μεταφέροντας εξοπλισμό για να επισκευαστεί και να τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία το αεροδρόμιο, το οποίο είχε εν μέρει καταστραφεί από τις μάχες.

Παράλληλα, ένας Σαουδάραβας στρατιώτης που ανήκε στο σώμα της Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκε στο νότιο τμήμα της χώρας από μια οβίδα η οποία εβλήθη από την Υεμένη, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα στην επαρχία Νατζράν, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση της διοίκησης της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία η οποία διεξάγει από την 26η Μαρτίου μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των Χούτι, των σιιτών ανταρτών που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν στην Υεμένη.

Η συμμαχία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη τον θάνατο, υπό παρόμοιες συνθήκες, ενός ακόμη στρατιώτη στην επαρχία Νατζράν.

Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε πάνω από 50 τον αριθμό των ανθρώπων, στην πλειονότητά τους στρατιωτών, που έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά προερχόμενα από την Υεμένη αφότου άρχισε η αεροπορική εκστρατεία της συμμαχίας των αραβικών κρατών.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook