Στην τελική ευθεία για την επίτευξη της συμφωνίας βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη μαραθώνια συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, το Σάββατο, οριστικοποιήθηκαν τα περισσότερα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία και τα οποία ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο, πριν της 20 Αυγούστου. 

Όλες οι εξελίξεις συζητούνται αυτή την ώρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που από τις 11 το πρωί συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα. Για τις 15:00 μετατέθηκε η νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με το «κουαρτέτο».

Σύμφωνα με το Mega, τα προαπαιτούμενα στα οποία υπάρχει συμφωνία αφορούν, μεταξύ άλλων: 

Τις διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου από 3% στο 5% και εισοδηματική κριτήρια ώστε μειωθούν οι δόσεις για τους ‘έχοντες’)
Στην αύξηση στα 330 ευρώ (σε δύο δόσεις ) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν είναι στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς το ζήτημα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. 

«Αγκάθια» στις συζητήσεις εξακολουθούν να αποτελούν το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το Mega, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το «πακέτο» των προαπαιτούμενων να ενσωματωθεί, ως ξεχωριστό άρθρο, στο νομοσχέδιο για το νέο μνημόνιο.

Εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις, τότε θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μετέδιδαν το Σάββατο ξένα πρακτορεία και εφημερίδες περί ψήφισης της συμφωνίας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος, την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και εν συνεχεία να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook