Με εθελοντές γιατρούς και με «υιοθεσίες» υγειονομικών μονάδων των νησιών από μεγάλα νοσοκομεία επιχειρείται να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη νησιωτική Ελλάδα εν όψει της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Αίσθηση προκαλούν οι προτάσεις της διευθύντριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου Χριστίνας Παπανικολάου να δοθεί στους γιατρούς «μπόνους» ακόμη και ίδρυσης ιδιωτικού ιατρείου στα νησιά, ως ένα ακόμη δέλεαρ για να καλυφθούν οι θέσεις που παραμένουν κενές στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2010 προκηρύχθηκαν 50 «άγονες» θέσεις, όμως έναν χρόνο μετά δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ούτε από έναν γιατρό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι η μοναδική καρδιολόγος στο νοσοκομείο της Κω εφημερεύει επί 20 συνεχόμενες ημέρες, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Στην Ικαρία οι 10.000 κάτοικοι της περιοχής Ευδήλου είναι «ορφανοί» από ιατρική περίθαλψη, καθώς στο Κέντρο Υγείας υπηρετεί μόνο ένας γιατρός.

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στην χώρα μας 70.000 γιατροί, κι όμως κανείς να μην ενδιαφέρεται να εργαστεί στη νησιωτική Ελλάδα» λέει η κ. Παπανικολάου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η 2η ΥΠΕ προσκαλεί τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Θεσσαλονίκης για εθελοντική εργασία στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη και την Ικαρία.

Δεν πρόκειται άλλωστε για την πρώτη φορά που «τρέχει» εθελοντικό πρόγραμμα για την υγειονομική κάλυψη των νησιών. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, όταν γιατροί του ΕΣΥ ετοίμασαν τις βαλίτσες τους για μία εβδομάδα έως και έναν μήνα, με τη 2η ΥΠΕ να τους καλύπτει τα έξοδα των εισιτηρίων, της διαμονής και των εφημεριών.

Το «δέλεαρ» για τους επικουρικούς γιατρούς είναι μεγαλύτερο, αφού εάν αποσπαστούν για τρεις μήνες σε άγονες και νησιωτικές περιοχές, θα έχουν να λαμβάνουν 10% αύξηση επί του βασικού μισθού και ο χρόνος παραμονής τους θα προσμετράται στο διπλάσιο ως προϋπηρεσία.

Όμως φέτος η επιτακτική ανάγκη για κάλυψη ειδικοτήτων πρώτης γραμμής οδήγησε ήδη τη διοίκηση του Τζανείου να αποφασίσει την υιοθεσία της Κω και της Καλύμνου, με τους καρδιολόγους του νοσοκομείου να καλύπτουν εκ περιτροπής τα κενά στα δύο νησιά.

Όπως ωστόσο τονίζει η κ. Παπανικολάου, οι εντατικές προσπάθειες εν μέσω καλοκαιριού για να καλυφθούν τα κενά αποτελούν προσωρινή λύση για ένα πρόβλημα που χρονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως στους γιατρούς του ΕΣΥ ώστε να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία. Έξτρα κίνητρο μπορεί να αποτελέσουν και ειδικές παροχές όπως είναι η εξασφάλιση δωρεάν κατοικίας και μετακινήσεων.

Αντίστοιχα, προτείνει την παράλληλη απασχόληση γιατρών από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ που λειτουργούν στο Αιγαίο και στα δημόσια νοσοκομεία και να αμείβονται είτε μέσω σύμβασης είτε κατά περίπτωση και κατά πράξη (π.χ. για χειρουργείο).

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook