Συνολικά 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το θανατηφόρο βακτήριο και τώρα ειδικοί από την Ολλανδία και τη Βρετανία ζητούν από τους πολίτες να μην τρώνε ωμούς βλαστούς.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά το περιστατικό στη Λιλ της Γαλλίας, όπου παιδιά έφαγαν μπιφτέκια και έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, με τις γαλλικές αρχές να συνδέουν το περιστατικό με την επιδημία του βακτηρίου στη Γερμανία.

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής δημόσιας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια της Βρετανίας, υποστήριξε ότι είναι απίθανο να πρόκειται για σύμπτωση που και στις δύο περιπτώσεις υποδεικνύονται ως υπεύθυνοι οι ωμοί βλαστοί που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες.

Στη Γαλλία, επτά άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται -- ο ένας στη μονάδα εντατικής θεραπείας -- αφού προσβλήθηκαν από το επικίνδυνο βακτήριο. Άλλος ένας ασθενής έχει μεταφερθεί σε μονάδα που ειδικεύεται σε νεφρικές παθήσεις ενώ η κατάσταση μιας 78χρονης έχει βελτιωθεί σε "σταθερή" από "σοβαρή".

Οι γαλλικές αρχές επισήμαναν ότι σε τουλάχιστον δύο από τους ασθενείς εντοπίστηκε το ίδιο σπάνιο στέλεχος του βακτηρίου που προσέβαλε χιλιάδες ανθρώπους στη Γερμανία.

Η βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι οι βλαστοί όπως φύτρες αλφάλφα, φασολιών και μοσχοσίταρου θα πρέπει να τρώγονται μόνο αφού μαγειρευτούν. "Δεν πρέπει να τρώγονται ωμοί", τονίζεται στην ανακοίνωση. Η FSA σημειώνει πάντως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στη Βρετανία που να συνδέονται με την επιδημία στη Γαλλία.

Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας, από την πλευρά του, συμβούλευσε τους καταναλωτές να μην τρώνε ωμό μοσχοσίταρο, σπόρους μουστάρδας και άλλους βλαστούς. Στην Ολλανδία καταγράφηκαν εννέα κρούσματα που συνδέονταν ευθέως με την επιδημία στη Γερμανία.