Ειρηνικά αλλά και δυναμικά εξέφρασαν την αγανάκτησή και την οργή τους οι χιλιάδες των Κρητικών που συμμετείχαν στα απεργιακά συλλαλητήρια τα οποία διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και οι γραμματείες του ΠΑΜΕ στις πόλεις του νησιού.

Μάλιστα εκατοντάδες δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις κεντρικές πλατείες σε Χανιά Ρέθυμνο, Ηράκλειο αλλά και στο Λασίθι, παράλληλα με τους αγανακτισμένους πολίτες που θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Στο Ηράκλειο

Δυναμικό ήταν το παρόν τουλάχιστον 3000 Ηρακλειωτών στις σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμού. Ήδη από τις 10 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν εκτός από τους «αγανακτισμένους» και μέλη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην Περιφέρεια και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλα εργατικά σωματεία στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, μπροστά στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Μετά τις ολιγόλεπτες ομιλίες οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Ελευθερίας όπου ενώθηκαν με τις εκατοντάδες «αγανακτισμένων» και πορεύθηκαν από κοινού μέσω των οδών Δικαιοσύνης, Αγίου Μηνά και Αβέρωφ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας ενώ κατά τη «συγχώνευση» των δύο συγκεντρώσεων δεν έλειψαν και συνθήματα κατά των επίσημων εργατικών συνδικάτων.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν και πάλι τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην οδό Αβέρωφ. Φτάνοντας από κάτω οι συγκεντρωμένοι πολίτες φώναξαν ρυθμικά κλέφτες – κλέφτες, ενώ δεν έλειψαν και κάποια αβγά, ντομάτες και μπογιές που πετάχτηκαν προς το κτίριο των γραφείων.

Η πορεία κατέληξε και πάλι στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μεγάλο μέρος των πολιτών δηλώνει αποφασισμένο να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο και σε «ανοιχτή γραμμή» με τους χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Στα Χανιά

Με συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πορεία στους δρόμους της πόλης των Χανίων αντέδρασαν σήμερα πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ οι Χανώτες εργαζόμενοι που αντιδρούν στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού νόμου.

\"\"   \"\"

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους χαιρετισμούς τους, ανέφεραν μευαξύ άλλων οτι τα οικονομικά μέτρα και το Μεσοπρόθεσμο οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση στη φτώχεια και την ανεργία, και κάλεσαν όλο τον κόσμο να λάβει μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις. Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών δημιουργήθηκε ένταση όταν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου αποδοκίμαζαν τους εκπροσωπους του Εργατικού Κέντρου Χανίων και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν, ενω στο τέλος ο λόγος δόθηκε και σε μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου που εξέφρασε τις θέσεις του στους παριστάμενους.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στο κέντρο των Χανίων που κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και αύριο ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγρά,μματος
Αξίζει να σημειωθεί οτι από χθες Αγανακτισμένοι πολίτες των Χανίων έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου παραμένουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρα και τουλάχιστον μέχρι το πέρας των κινητοποιήσεων.

\"\"

Η γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 1866 , η οποία θα επαναληφθεί και σήμερα το απόγευμα, ενώ για το πρωί της Τετάρτης σχεδιάζεται συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου των Εφοριών των Χανίων.

Στο Ρέθυμνο

Ανάλογη ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι ενέκριναν το ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής :

«Οι εργατοϋπάλληλοι, Δημόσιοι Υπάλληλοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του Ρεθύμνου που πήραμε μέρος, στην 48ωρη Πανελλαδική απεργία στις 28 και 29-6-2011 και στην απεργιακή συγκέντρωση, σήμερα ΤΡΙΤΗ 28-6-2011, για την υπεράσπιση των Εργασιακών, Ασφαλιστικών και Οικονομικών μας δικαιωμάτων , εγκρίνομε τα παρακάτω:

Α Π Ε Ρ Γ Ο Υ Μ Ε ενάντια :

Στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών της Κυβέρνησης , που υποτάσσεται στις επιταγές του μνημονίου και τους εκβιασμούς των δανειστών.
Στην επίθεση κατά των δικαιωμάτων μας και απαιτούμε την απόρριψη των καταστροφικών και αδιέξοδων συνταγών μείωσης μισθών ημερομισθίων και συντάξεων και κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας , στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ..

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να μην περάσουν :

Πολιτικές που θίγουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά μας.
Μέτρα που οδηγούν στη φτώχεια την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Α Ρ Ν Ο Υ Μ Α Σ Τ Ε :

Να πληρώσουμε για μια ακόμα φορά τα εγκληματικά πολιτικοοικονομικά λάθη των Κυβερνήσεων, την κατεδάφιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων και παροχών .
Την υποταγή στις παράλογες αντικοινωνικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης και των « τοκογλύφων » δανειστών ..

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ:

• ΤΗΝ απόκρουση – ακύρωση των αντεργατικών, αντιαναπτυξιακών και αντικοινωνικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος – μνημόνιο Ι και ΙΙ.

• ΤΗΝ απόρριψη της λιτότητας, της φτώχειας και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

• ΤΗΝ ανάσχεση και ανατροπή του κλίματος των απολύσεων και διόγκωσης της ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

• ΤΗΝ επιβολή του απόλυτου σεβασμού και της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Εργατικής Νομοθεσίας και των Εργασιακών δικαιωμάτων.

• ΤΗΝ απόκρουση του ξεπουλήματος και της εκποίησης των Δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινωνικής ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος.

• Την ενίσχυση των μισθών και των συντάξεων και κυρίως των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης – μισθού.

• ΄Αμεσα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και των εργοδοτικών αυθαιρεσιών , διεύρυνση και αύξηση των κοινωνικών παροχών .

• Ενίσχυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας . Αυστηρή πάταξη της εισφοροκλοπής , εισφοροδιαφυγής της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας , κατάσχεση περιουσιών των παραβατών .

• Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ..»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook