Μετά από εκτεταμμένη επιχείρηση της αστυνομίας, τα ΜΑΤ κατάφεραν σχεδόν να αδειάσουν την λεωφόρο Αμαλίας και την πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να απομακρύνουν τους κουκουλοφόρους και εν συνεχεία αποτραβήχτηκαν πάνω στο πεζοδρόμιο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Με την υποχώρηση των ΜΑΤ οι Αγανακτισμένοι που διαμαρτύρονται για την εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ, επέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος και ανακατέλαβαν και τη λεωφόρο Αμαλίας, που μοιάζει πλέον με βομβαρδισμένο τοπίο.

Αφού επικράτησε σχετική ηρεμία, μία ομάδα των ΜΑΤ στη Βασιλίσσης Σοφίας χωρίς προφανή λόγο έκαναν ένα ντου προς τους διαδηλωτές που ήταν στο σημείο ειρηνικά, με αποτέλεσμα ένας άνδρας να πέσει κάτω τραυματισμένος.

Συνολικά έξι άτομα έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο Σύνταγμα. Πρόκειται για δύο άντρες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ, κτυπημένοι στο κεφάλι, μία γυναίκα που παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο \”Αλεξάνδρας\” και άλλα τρία άτομα, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ο ένας με εγκαύματα, που διακομίστηκαν πριν από λίγο στο νοσοκομείο \”Σωτηρία\”.

Οι τρεις από τους έξι τραυματίες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ενώ όσοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο \”Σωτηρία\” δέχονται τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου.

Τα επεισόδια έφτασαν μέχρι και την είσοδο του Μετρό με τους περισσότερους πολίτες να ψάχνουν να βρουν καταφύγιο μέσα στις αποβάθρες του Μετρό.

(Στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ έχει στηθεί πρόχειρο ιατρείο.)

Το χρονικό της δράσης των προβοκατόρων

Για ακόμα μια φορά οι προβοκάτορες παίζουν το παιχνίδι τους. Λίγο μετά τις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ενώ είχε προηγηθεί και μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κυλούσαν όλα ειρηνικά.

Οι συγκεντρωμένοι στην πάνω μεριά της πλατείας, οι Αγανακτισμένοι μέσα στην πλατεία. Και ξαφνικά, όπως στις 15 Ιουνίου οι κουκουλοφόροι άρχισαν να παίζουν το ύποπτο παιχνίδι τους. Και η Αθήνα έγινε ξανά πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
.
\’Ήταν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι όταν άρχισαν μικροσυμπλοκές μεταξύ κρανοφόρων και ΜΑΤ. Οι συμπλοκές γίνονται στην Ερμού, την Καραγιώργη Σερβίας, την Βουκουρεστίου και την Σταδίου, ενώ η αστυνομία απαντά με χημικά και κρότου – λάμψης. Περίπου 300 άτομα με κράνη, ξύλα και βαριοπούλες έσπαγαν και έκαιγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Οι Αγανακτισμένοι παραμένουν στην πλατεία και δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν εκεί και να διαδηλώσουν ειρηνικά. Μάλιστα ομάδα τους έχει αποκλείσει με ομάδες περιφρούρησης την Οθωνος και την Αμαλίας για να μην περάσουν οι προβοκάτορες. Πολλοί κάνουν και καθιστική διαμαρτυρία.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά από τη Βουλή, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι Αγανακτισμένοι έχουν απευθύνει πανελλαδικό κάλεσμα για περικύκλωση του κτηρίου της Βουλής για 2 ημέρες.

Σκηνές από τα επεισόδια μεταδίδουν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, όπως το CNN και το BBC.

Νωρίτερα, συλλαλητήρια πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, καθώς και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Επίσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα και την ίδια μέρα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Ομόνοια, στις 10 το πρωί.

«\”Όλως περιέργως\” οι διάφορες ομάδες κουκουλοφόρων εμφανίζονται μαζί με τα ΜΑΤ τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ο λαός και η νεολαία έχουν ένα επιπλέον στοιχείο για να συμπεράνουν ότι το κίνημα που πρώτα απ’ όλα φοβούνται το σύστημα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα άλλα μέσα που το υπηρετούν, είναι το κίνημα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, το κίνημα της εργατικής τάξης, που δίνει στο λαό προοπτική. Το ταξικό εργατικό, το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα ξέρει να παλεύει και να περιφρουρείται από τους προβοκάτορες. Οι αγώνες συνεχίζονται αμείωτοι» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook