Αν ο σίδηρος σας είναι χαμηλός πρέπει να εντάξετε συστηματικά στη διατροφή σας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο όπως είναι το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο, το συκώτι, ο κρόκος αυγού, το χαβιάρι, τα μύδια, τα στρείδια, οι σαρδέλες, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια), τα ξερά φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα) και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να λάβατε υπ’ όψιν σας ότι ο σίδηρος που προέρχεται από τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης (λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς) και καλείται μη αιμικός σίδηρος, απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό. Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εβδομαδιαία βάση.

Τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο (τυρί, γιαούρτι, γάλα κ.α.) όταν συνδυάζονται με τροφές που περιέχουν σίδηρο μειώνουν σημαντικά την απορρόφηση του σίδηρου και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους. Επίσης, η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του έως και 50%.

Αντίθετα, η βιταμίνη C και το φολλικό οξύ βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Για να πετύχετε την μέγιστη δυνατή απορρόφηση μπορείτε να συνδυάσετε καλές πηγές σιδήρου με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C και φολλικό οξύ στο ίδιο γεύμα.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, οι πιπεριές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το λεμόνι και η ντομάτα.

Τρόφιμα πλούσια σε φολλικό οξύ είναι το αβοκάντο, τα φασόλια, οι φακές, τα αυγά, το συκώτι, τα μαλάκια, τα ψάρια, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα καρύδια, τα πορτοκάλια και η μπανάνα.

Παγωμένου Ελευθερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook