Στο Δημαρχείο Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011, ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την πρόληψη και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών δεδομένης μάλιστα της μεγάλης βλάστησης λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, των ισχυρών ανέμων και του ξηροθερμικού κλίματος της περιοχής μας.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, οι Δ/ντές του Δήμου, στελέχη της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο Δ/ντής της ΔΕΥΑΑΝ, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, του Λιμεναρχείου Α.Ν., της Δημοτικής Αστυνομίας, του Φρουραρχείου Α.Ν., του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, της Ομάδας Διάσωσης Αγίου Νικολάου, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, του Συλλόγου γαλακτοκομικών προϊόντων και του συλλόγου 4Χ4.

Ο κ. Κουνενάκης κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αντιπυρική προστασία και μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς διανύουμε μία συγκυρία οικονομικής κρίσης η οποία δεν μας επιτρέπει να έχουμε τα μέσα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά αυτούς τους κινδύνους. Έτσι, εάν οι φορείς κινητοποιηθούν, εάν τα τοπικά συμβούλια και οι πολιτιστικοί σύλλογοι βοηθήσουν στην πρόληψη με ομάδες, όπως είχαν δημιουργηθεί πέρυσι, πιστεύω ότι θα υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση για οποιοδήποτε τυχόν συμβάν εκδηλωθεί και όλα θα πάνε καλά.
Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πολίτες έχουν κι εκείνοι προσωπική ευθύνη για τα θέματα της πολιτικής προστασίας. Άρα, είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε, να φροντίζουμε και να κινητοποιούμαστε έγκαιρα ώστε να μην πάθει ζημιά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε ».

Στα πλαίσια αυτά έγινε μια ευρεία συζήτηση ανάμεσα στον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που είναι ο συντονιστικός φορέας, και τους φορείς οι οποίοι παρέστησαν στη σύσκεψη και τοποθετήθηκαν ο καθένας στα θέματα της δικής του αρμοδιότητας και στα μέτρα ετοιμότητας που έχουν ληφθεί κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

Από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος και επαρκής συντονισμός ανάμεσα στις υπηρεσίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από κοινού.

Οι συμμετέχοντες από την πλευρά τους κατέθεσαν ότι απαιτείται εγρήγορση όλων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ όλες οι υπηρεσίες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποφυγήν δυσάρεστων συνεπειών.
Άγιος Νικόλαος, 28/06/2011, Γραφείο Τύπου