Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο για λίγο σήμερα μέσα στο διαστημικό σκάφος διαφυγής, για μια εκκένωση έκτακτης ανάγκης, καθώς ένα διαστημικό συντρίμμι απείλησε τον ISS, και πέρασε σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από αυτόν, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

«Διαστημικά συντρίμμια εντοπίστηκαν πολύ αργά ώστε ο σταθμός να μπορέσει να κάνει έναν ελιγμό αποφυγής. Τα έξι μέλη του πληρώματος έλαβαν την εντολή να λάβουν θέσεις στο διαστημικό σκάφος Σογιούζ», δήλωσε μια πηγή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας την οποία επικαλέστηκε το Interfax.

Λίγο μετά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κίνδυνος είχε περάσει, αλλά σημείωσε ότι ένα συντρίμμι άγνωστης ταυτότητας πέρασε πολύ κοντά από τον διαστημικό σταθμό.

«Το πλήρωμα πληροφορήθηκε ότι το διαστημικό συντρίμμι πέρασε δίπλα από τον σταθμό και ότι μπορεί να εγκαταλείψει το Σογιούζ», είπε, προσθέτοντας ότι το συντρίμμι είχε περάσει μόλις 250 μέτρα από τον ISS.

Καμία επιβεβαίωση του συμβάντος δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί άμεσα. Μια εκπρόσωπος από το ρωσικό κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων (TSOUP) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν μπορεί «ούτε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές».

Εκτός από τους εγκαταλελειμμένους δορυφόρους και μερικά άλλα μεγάλα αντικείμενα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 300.000 συντρίμμια από 1 έως 10 εκατοστά, και δισεκατομμύρια μικρότερων αντικειμένων, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη.

Περίπου 18.000 από αυτά τα αντικείμενα, πολύ επικίνδυνα για τα διαστημικά λεωφορεία και τον ISS, καθώς κινούνται με ταχύτητα δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα, παρακολουθούνται από τα ραντάρ των ΗΠΑ και καταγράφονται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook