«Δεν είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη της κατάρρευση της κοινωνίας και της πολιτικής. Θα ψηφίσω γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι και όχι το πιστόλι» αυτά ήταν τα λόγια της κυρίας Βάσως Παπανδρέου σε μια δραματική έκκληση από το βήμα της Ολομέλειας προς την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα την επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους προκειμένου να σωθεί η χώρα από την βέβαιη χρεοκοπία την οποία, όπως τόνισε, προετοιμάζει η Γερμανία.

Η έμπειρη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην αρχή της ομιλίας της είπε «Καλούμαστε να πούμε το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στα πιο άγρια μέτρα που έχουν ακουστεί σε αυτή την χώρα. Μέτρα που δεν είναι μόνο άδικα και σκληρά αλλά και αναποτελεσματικά» συμπλήρωσε μάλιστα πως κάθε δόση από το δάνειο ήταν και μια μικρή αναστολή της πτώχευσης για να αναρωτηθεί «ως πότε θα μας δίνουν αυτή την αναστολή; Σε λίγο το χρέος θα γίνει δυσβάσταχτο και θα έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα».

Η κυρία Παπανδρέου εξήγησε πως το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ευρωζώνη και παραμένει παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού. Είπε χαρακτηριστικά «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ε.Ε δεν ξέρει τι θέλει να κάνει με το ευρώ. Η Ευρώπη είναι ζούγκλα και οι τραπεζίτες έχουν πάρει τον πρώτο λόγο. Και σήμερα συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος πολιτών χωρίς να κάνει τίποτε η Ευρώπη»
Όμως η βουλευτής σημείωσε ότι «η Ελλάδα που δεν μπορεί να ζει υπό αυτές τις συνθήκες της αυξανόμενης ύφεσης εκεί δηλαδή που μας οδηγεί το μεσοπρόθεσμο. Μπορούμε να το αφήσουμε να γίνει αυτό. ΟΧΙ. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση όμως; Το μνημόνιο ήταν ένα τεράστιο δάνειο σε ένα υπό πτώχευση κράτος. Τώρα μας επιβάλλουν νέα δάνεια. Σε λίγο έρχεται νέο δάνειο μαμούθ. Το νέο δάνειο δεν είναι λύση είναι η επισφράγιση της αποτυχίας μας. Μια χώρα χρεοκοπημένη δεν θέλει νέα δάνεια αλλά λύση στα προβλήματα και αναδιάρθρωση του χρέους. Καταθέτω στα πρακτικά μια συνέντευξη γνωστού ιστορικού της οικονομίας: ο άνθρωπος υπενθυμίζει ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης χρέους και η ανάπτυξη της έγινε από παραβάσεις στις πληρωμές χρέους προς άλλα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θα μου πείτε γιατί τα λες αυτά τι ψηφίζεις; Αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο η κατάρρευση με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα θα γίνει άμεσα”.

“Δεν είμαι έτοιμη”, συνέχισε η πρώην υπουργός, “να αναλάβω την ευθύνη για την κατάρρευση και της πολιτικής και της κοινωνίας θα ψηφίσω γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι και όχι το πιστόλι. Με μια δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα ξεκινήσει αμέσως την διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Έχουν και αυτοί το συμφέρον να βρεθεί μια λύση και όχι τα αλλεπάλληλα πακέτα σωτηρίας που οδηγούν την Ελλάδα στην πτώχευση. Μια αναδιαπραγμάτευση που θα λάβει υπ’ όψιν όλους τους παίχτες όπως την Κίνα”
Και η κ. Βάσω Παπανδρέου κατέληξε, ζητώντας τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για αναδιαπραγμάτευση.

«Μεγάλη, γενναία και υπεύθυνη πράξη η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου». Με αυτή την φράση σχολίασε την τοποθέτηση της κυρίας Παπανδρέου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο πλαίσιο…

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook