Η τελετή ορκωμοσίας της νέας τουρκικής Βουλής έγινε χωρίς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και 35 ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Η νέα πολιτική περίοδος, μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, στη γείτονα χώρα ξεκίνησε χθες με μια σημαντική πολιτική κρίση.

Οι βουλευτές του ΡΛΚ πήραν μέρος στη συνεδρίαση αλλά δεν ορκίστηκαν, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν συμμετείχαν ούτε στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Ορκίστηκαν μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρεται για τη συνέχιση της κράτησης δύο νεοεκλεγέντων βουλευτών του, στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Αμέσως μετά τις εκλογές, το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι.

Ο ηγέτης του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοινώνοντας σήμερα την απόφαση του κόμματός του σχετικά με την ορκωμοσία, είπε «δεν θα ορκιστούμε έως ότου ανοίξει ο δρόμος για την ορκωμοσία των δύο συναδέλφων μας». Αναφερόμενος μάλιστα στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού «ας πρόσεχαν ποιους έκαναν υποψήφιους», ο Κιλιστντάρογλου αναρωτήθηκε: «Ποιος από τους δύο Ερντογάν μιλάει; Αυτός που είναι υπέρ της λαϊκής βούλησης ή αυτός που είναι εναντίον;».

Το φιλοκουρδικό κόμμα, από τη μεριά του, διαμαρτύρεται για την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να αφαιρέσει την έδρα από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χατίπ Ντιτζλέ, λόγω τελεσίδικης καταδίκης δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Η βουλευτική υποψηφιότητα του Ντιτζλέ είχε γίνει δεκτή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, επειδή τότε δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση.

Επίσης, υπάρχουν άλλοι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι προφυλακισμένοι στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK). Το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης και σε αυτή την περίπτωση.

Οι βουλευτές που δεν ορκίζονται κατέχουν μεν το αξίωμα, αλλά δεν μπορούν να ψηφίζουν και να παίρνουν μέρος στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Σήμερα αναμένεται κάποια εξέλιξη που ενδεχομένως θα αποκαλύψει τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, τόσο για την περίπτωση του Χατίπ Ντιτζλέ, όσο και για τους υπόλοιπους οκτώ προφυλακισμένους βουλευτές, καθώς θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του κόμματος του Ερντογάν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook