Μια περίπτωση μόλυνσης με θανατηφόρο βακτήριο Ε. coli, παρόμοιο με το γερμανικό στέλεχος του βακτηρίου, που όμως φαίνεται ότι δεν προήλθε από τη Γερμανία, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, ανακοινώθηκε χθες από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η περίπτωση μόλυνσης που εντοπίστηκε στη Σουηδία «δεν έχει καμιά σχέση με τα κρούσματα στη Γερμανία» ανέφερε ο δόκτωρ Κάριν Τέγκμαρτ Βίσελ του σουηδικού Ινστιτούτου ελέγχου των ασθενειών.

Το πρόσωπο που μολύνθηκε είναι ένας μεσήλικας άνδρας που ζει στο νότιο τμήμα της Σουηδίας «και δεν πήγε ποτέ στη Γερμανία» όπως επισήμανε ο Δρ. Βίσελ.

«Δεν πήγε ποτέ στο εξωτερικό ούτε είχε καμία επαφή με άτομα που πήγαν ή άτομα που είχαν μολυνθεί από το βακτήριο» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Δεν είναι σαφές εάν η μόλυνση προέρχεται από τροφές στη Σουηδία ή έχει κάποια --άγνωστη προς το παρόν-- σχέση με την έκρηξη που σημειώνεται στη Γερμανία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Στη Γερμανία η εμφάνιση του βακτηρίου προήλθε από σπόρους και φύτρα για σαλάτες που προέρχονταν από φάρμα με βιολογικά προϊόντα στο βόρειο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάιο έως σήμερα 48 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 47 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία.