Την άτρακτο του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas  και μέρος του πιλοτηρίου εντόπισαν τα συνεργεία στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Στην ανακοίνωση προέβη, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου, συστήνοντας ωστόσο υπομονή σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν έχουν εντοπιστεί εντός των συντριμμιών υπολείμματα από τις σορούς των επιβαινόντων του μοιραίου αεροσκάφους, που είναι θαμμένο στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τις 22 Ιουλίου 1974.

Τις τελευταίες ώρες έχει εντοπιστεί μέρος της ατράκτου και του πιλοτηρίου του Noratlas. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη γιατί ήταν αυτό που αναμένετο τις τελευταίες μέρες, εξήγησε, υποδεικνύοντας ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να αποκαλυφτεί ολόκληρη η άτρακτος προτού οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι ασχοληθούν με το τελευταίο μέρος της β` φάσης, που είναι ο εντοπισμός των λειψάνων.

Επεσήμανε δε πως οι εργασίες διεξάγονται με κάθε προσοχή και με όλα εκείνα τα μέτρα που εγγυώνται την ασφάλεια του προσωπικού, όλοι θα πρέπει να έχουν υπομονή καθώς δεν μπορεί καθημερινά να υπάρχουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Noratlas. «Η εργασία γίνεται με κάθε προσοχή. Γίνεται σάρωση του εδάφους σε κάθε 30cm και εύχομαι μετά τον εντοπισμό και της ατράκτου να εντοπίσουμε και τα οστά για να τα παραδώσουμε στους συγγενείς των ηρώων αυτών για να τους κηδέψουν μετά από 41 χρόνια με τις πρέπουσες τιμές» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχουν εκρηκτικά οι έρευνες προχωρούν σιγά σιγά με όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού. «Οι ειδικοί της ΕΦ είναι εδώ σε όλη τη διαδικασία και όλες τις ώρες που εργάζονται οι επιστήμονες είναι εδώ» είπε.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, είναι θαμμένο από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν από λάθος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και σκοτώθηκαν το πλήρωμα και οι καταδρομείς, που μετέφερε απο την 1η Μοίρα Καταδρομέων απο τα Χανιά. 

Συνολικά 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επέζησε μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος έμεινε ανάπηρος. Οι περισσότεροι σοροί των νεκρών είχαν βρεθεί, εκτός απο 19 οι οποίοι εκτιμάται πως βρίσκονται μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook