Στα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και στην εφαρμογή των “μνημονιακών” πολιτικών ρίχνουν τις ευθύνες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου, για τα προβλήματα στο λιμάνι του Ηρακλείου, τα οποία έχει καταδέιξει το Flashnews.gr.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση του σωματείου αναφέρονται τα εξής:

“Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΛΗ χαιρετίζει το ενδιαφέρον που δείχνουν τον τελευταίο καιρό τα τοπικά ΜΜΕ για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, το λιμάνι του Ηρακλείου.

Προβλήματα που εντάθηκαν από τις περιοριστικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών που επέβαλαν στον λαό και τη χώρα τα «μνημόνια». Περικοπές που έχουν εμποδίσει τόσο την ανανέωση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται, όσο και την αγορά νέων μηχανημάτων και την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στις υποδομές του εμπορικού λιμένος. 

Είναι γνωστό σε όλους ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλει συγκεκριμένους περιορισμούς στις διοικήσεις των λιμένων απαιτώντας διαρκώς αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών, προκειμένου να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς τους. Παράλληλα, έχει ρητά εμποδίσει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων σε όλους του Οργανισμούς Λιμένων, -τα οποία ισχύουν από το 2007-, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτά τα καθημερινά προβλήματα και περιορισμούς πασχίζουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση του ΟΛΗ, δυστυχώς χωρίς να έχουν πάντα την συμπαράσταση ή την κατανόηση των συναλλασσομένων με το λιμάνι, αλλά ούτε και την αρωγή όσων τιμητών και κριτών των πάντων -που ασχολούνται έστω και όψιμα- στο να αναδείξουν την πραγματικότητα και τελικά να αναζητήσουν τις ευθύνες εκεί που πραγματικά βρίσκονται.

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το λιμάνι του Ηρακλείου είναι γνωστό και άλυτο, αφού άλλοτε για αντικειμενικούς και άλλοτε για πολιτικούς λόγους οι εκάστοτε μνημονιακές Κυβερνήσεις δεν θέλησαν να λύσουν, παρά μόνο επεδίωξαν με νύχια και με δόντια την «επίλυση» του προβλήματος με την πρόσληψη εργολάβων (κατά το πρότυπο που τους χρησιμοποιεί η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά).

Μάλιστα οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΝΑ, το 2014 άσκησαν σχετικές πιέσεις στην διοίκηση του ΟΛΗ να προχωρήσει στην παράδοση του λιμανιού σε εργολάβους, απαντώντας σε σχετικό έγγραφο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όποιες και αν είναι οι ανάγκες, πιέσεις που τελικά οδήγησαν την διοίκηση, στην έγκριση διαγωνισμού για την πρόσληψη εργολάβων.

Αυτές οι δράσεις του Δ.Σ. του ΟΛΗ και του ΥΝΑ βρήκαν καθολικά αντίθετους τους εργαζόμενους του ΟΛΗ και ευτυχώς ανακόπηκαν οριστικά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, έχοντας γραπτές επιβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού ότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις.

Είναι προφανές ότι το Σωματείο των Εργαζομένων στο λιμάνι του Ηρακλείου αντιτάσσεται σε κάθε παράδοση του λιμένος σε εργολάβους, που θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων για τον ΟΛΗ, αλλά και σε ελαστικοποίηση της ασφάλειας και της νομιμότητας στον χώρο εργασίας μας.

Πάγιο αίτημα μας, είναι η διατήρηση του δημόσιο χαρακτήρα του λιμένος και μοναδική λύση για την στήριξή του είναι η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τον χειρισμό των μηχανημάτων, την λειτουργία του συνεργείου και την εν γένει αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Λιμενικών Υπηρεσιών, καθώς και η άμεση απελευθέρωση της Διοίκησης του ΟΛΗ από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει θέσει το μνημόνιο για άμεσες επενδύσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων και το προσωπικό του ΟΛΗ θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για την αποτροπή των σχεδιασμών μνημονιακής λογικής για το μέλλον του λιμένος, αλλά και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο 
Σωματείου Εργαζομένων ΟΛΗ Α.Ε.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook