Για συρρίκνωση των υπηρεσιών της περιφέρειας, συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Αθήνα και προώθηση κανονισμών που παρεμποδίζουν τον γεωπόνο να στηρίξει τον αγρότη, κάνει λόγο το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται τα προβλήματα που δημιουργεί στον αγροτικό τομέα η προσπάθεια της κυβέρνηση για εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και η εφαρμοζόμενη απο την 1η Ιανουαρίου, διοικητική μεταρρύθμιση.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του Π.Σ. Χανίων της ΠΕΓΔΥ, την οποία συνυπογράφουν τα τρία νεοεκλεγέντα μέλη του συμβουλίου , Άννα Δασκαλάκη, Παντελής Βογιατζάκης, Ιωάννα Ροσμαράκη, αναφέρονται τα εξής : 

\” Με την κρίση να μαστίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας διαπιστώνουμε όλοι ότι από τους πιο ευάλωτους κλάδους είναι αυτοί της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Το εισόδημα των αγροτών που ήταν ήδη χαμηλό όταν άρχισε η κρίση, τώρα συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, η αύξηση στην τιμή των εφοδίων και των ζωοτροφών, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό.

Το μόνο που δε συρρικνώνεται είναι οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις προς τον αγροτικό κόσμο από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανάμεσα στις τελευταίες ήταν και η υπόσχεση ότι με τον Καλλικράτη θα γίνει αποκέντρωση της εξουσίας, οι υπηρεσίες και οι γεωπόνοι θα βρεθούν πιο κοντά στον αγρότη για να τον στηρίξουν και με πιο σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αγοράς ώστε και ο καταναλωτής να νιώθει ασφαλής για τα προϊόντα που καταναλώνει.

Στα πλαίσια της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και για λόγους καθαρά και στενά οικονομικούς μειώθηκε ο αριθμός των παγιδοθετών Δακοκτονίας και των γεωπόνων τομεαρχών με όποιους κινδύνους έχει αυτό για την πραγματοποίηση άκαιρων και άσκοπων ψεκασμών.

Στο ίδιο πλαίσιο μειώθηκαν στο μισό οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των γεωπόνων ενώ η χιλιομετρική αποζημίωση παρέμεινε ίδια και δεν καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης -με την σημερινή τιμή των καυσίμων-, γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας εργασίας δεδομένου ότι η γεωπονική εργασία δε μπορεί να γίνεται μόνο από το γραφείο.

Αναρωτιόμαστε όμως πως το Υπουργείο δημοσίως δηλώνει τα παραπάνω και στην πράξη, συρρικνώνει τις υπηρεσίες, συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες κεντρικά στην Αθήνα και με τους κανονισμούς που προωθεί δεν επιτρέπει στο γεωπόνο να στηρίξει τον αγρότη.

Η δομή των υπηρεσιών άλλαξε από τις αρχές του 2011 αλλά οι αρμοδιότητες και τα ΠΔ που θα τις ορίζουν δεν έχουν βγει ακόμη.
Προγράμματα που μέχρι τώρα διαχειρίζονταν σε τοπικό επίπεδο μεταφέρονται στην Αθήνα.

Και προκύπτει το ερώτημα; Τι είδους υπηρεσίες θέλουμε και πώς πρέπει να είναι αυτές για να προσφέρουν πραγματικά στην αγροτική ανάπτυξη:

Στο κυνήγι της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων που επιδίδεται η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, κυνήγι που γίνεται αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και αναπτυξιακή προοπτική (κάνουμε φράγματα χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τα δίκτυα, επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή χωρίς να απαιτούμε επενδύσεις στην καθετοποίηση/μεταποίηση κα). Σε αυτό το ρόλο οι γεωπόνοι ανταποκρίθηκαν με επιτυχία και, με τη συνδρομή των υπηρεσιών, η απορρόφηση πόρων στην Κρήτη ήταν από τις καλύτερες σε εθνικό επίπεδο.

Οι ίδιοι αυτοί γεωπόνοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την προώθηση των ντόπιων προϊόντων εφόσον τους ζητηθεί. Ρόλο όμως που κανείς δε θέλει να τους δώσει γιατί τον αναλαμβάνουν πάντα ειδικοί σύμβουλοι (με γενναία πληρωμή) που τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook