Η δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη για την αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη έκθεση με όνομα «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο».

«Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε μια ποιητική φωνή που κατόρθωσε να εκφράσει την αγωνία και τους πόθους του σύγχρονου ανθρώπου. Αξιοποιώντας την πλούσια ελληνική γλώσσα συνέθεσε τα έργα του προτείνοντας μια νέα φιλοσοφία ζωής.

Εμπνεύστηκε από την ιστορία το ελληνικό φως και το Αιγαίο δίδοντας τους μεταφυσική διάσταση. Το έργο του αποπνέει μια αισιοδοξία και βαθειά ανθρωπογνωσία με ιδιαίτερες αναφορές στον τόπο γέννησης του, το Ηράκλειο.

Διάσπαρτη είναι η ποίηση του με μνήμες από την πόλη μας και τον Μινωικό πολιτισμό. Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, μας δίνεται η αφορμή να ανατρέξουμε στην ποίηση του και να συγκροτήσουμε μια νέα πρόταση ζωής, γιατί η ποίηση, όταν μάλιστα εμπεριέχει το διδακτικό στοιχείο, είναι πάντα χρήσιμη ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί. »

Η Δημοτική αρχή Ηρακλείου στηρίζει κάθε προσπάθεια ατόμων και φορέων που στοχεύουν στην μελέτη και προβολή του έργου του με την οργάνωση εκδηλώσεων. Γι’ αυτό ο Δήμος Ηρακλείου μαζί με την Περιφέρεια συνέδραμε το Ιστορικό Μουσείου Ηρακλείου στην οργάνωση της σημερινής έκθεσης στη γενέθλια πόλη του μεγάλου μας ποιητή – τον έχει ανακηρύξει και επίτιμο δημότη – που αποτελεί ένα ελάχιστο χρέος τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook