Τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, καθώς και τις τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης για το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης,  άφησε αιχμές τόσο κατά του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τον διαγωνισμό για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων όσο και για τον ρόλο της διοίκησης του ΟΑΣΑ σε σχέση με την προβλεπόμενη από το νέο μνημόνιο αναδιάρθωση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Ειδικότεαρ, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε αλλαγές στο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, με βασικότερη την πριμοδότηση των διαγωνιζομένων που θα αναλάβουν και την καταβολή της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, η οποία σχεδιαζόταν να φτάσει τα 220 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον διαγωνισμό για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, ο κ. Σπίρτζης εμφανίστηκε αιχμηρός κατά του τρόπου λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας για «παράδειγμα προς αποφυγή».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα -μεταξύ άλλων- έρχεται να σταματήσει τη συσσώρευση των δημοσίων έργων και μελετών σε λίγες εταιρείες.  Αυτό θα γίνει μέσα από τη διαλειτουργικότητα των μητρώων κατασκευαστών και μελετητών, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο θα έχει την εποπτεία των μητρώων των φυσικών προσώπων, ενώ το υπουργείο των μητρώων εταιρειών, όπου θα καταγράφεται κάθε έργο ή μελέτη που αναλαμβάνουν, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις τους.

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης άσκησε δριμεία κριτική κατά της διοίκησης του ΟΑΣΑ, μιλώντας για «άθλια στάση», καθώς «χρεώνει» σε αυτή την ένταξη της δέσμευσης για αναδιάρθωση των συγκοινωνιών στο νέο μνημόνιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πάντως ότι θα προηγηθεί μία μελέτη για το ζήτημα, ενώ σημείωσε ότι διερευνώνται σενάρια εξοικονόμησης στις συγκοινωνίες, προκειμένου να απορροφηθεί η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς επιβάρυνση των επιβατών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook