Τελευταία ενημέρωση: 10:37

“Κύμα” νεών παραιτήσεων από τις ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, “σηκώθηκε” το πρωί της Παρασκευής, δίνοντας συνέχεια στην “αιμορραγία” στελεχών του κόμματος που ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας και φαίνεται να κορυφώνεται με αρκετές “μετεγγραφές” στο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας.

Το πρωί της Παρασκευής, 9 μέλη της ΝΕ Ηρακλείου με δήλωσή τους γνωστοποίησαν ότι παραιτούνται από το ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και προσχωρούν στην Λαϊκή Ενότητα, για να συνεχίσουν όπως σημειώνουν τον αγώνα που ξεκίνησαν.

Την  ίδια ώρα, στα Χανιά, μετά το πρώτο μπαράζ παραιτήσεων, γνωστοποιήθηκε ότι ακόμα 6 μέλη της ΝΕ, παίρνουν “διαζύγιο” από το κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Δερμιτζάκης, που την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κόμμα του Λαφαζάνη.

Δείτε αναλυτικα τις δηλώσεις παραίτησεις μελών από τις ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ σε Ηράκλειο και Χανιά

Η δήλωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου 

Αγαπητές-οι συντρόφισσες-οι

Χρόνια τώρα μαζί αντιπαλεύουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσα από τα κινήματα και το ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ενός προγράμματος κατάργησης των μνημονίων, διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναδιανομής του πλούτου, εθνικοποίησης των τραπεζών, παραγωγικής ανασυγκρότησης, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας (ανεργία, φτώχεια, υπερφορολόγηση κλπ), για την «αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελπίδα».

Διαπιστώνουμε όμως ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, αθετώντας την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου και το ισχυρό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, επέλεξε έναν άλλο δρόμο, αποδεχόμενη και υπερασπιζόμενη μία συμφωνία – ένα νέο μνημόνιο –  που συνεχίζει τις πολιτικές φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, καταστροφής των μικροεπαγγελματιών, ξεκληρίσματος των αγροτών, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών εργαλείων παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα εντείνει την επιτροπεία της χώρας, αφού τώρα πλέον καμία απόφαση δεν μπορεί να παρθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και από την κυβέρνηση αν δεν έχει πρώτα εγκριθεί και συμφωνηθεί από τους «θεσμούς». Το έλλειμμα – αν όχι – η κατάργηση της δημοκρατίας είναι γεγονός. 

Εκτιμούμε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο εξαναγκασμού, αλλά πολιτικών επιλογών της ηγεσίας που είχαν γίνει φανερές και από την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσαμε, μέσα από τις Οργανώσεις Μελών και τα όργανα που συμμετείχαμε, να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεων και του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος. Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει πια τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του «κόμματος των μελών», καθώς και του φορέα έκφρασης του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια, την επιτροπεία, τη λιτότητα και τη φτώχεια.

Αδυνατούμε να αποδεχτούμε και πολύ περισσότερο να υπερασπιστούμε αυτή τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αρνούμαστε το ρόλο του «μοιραίου και άβουλου» ακολούθου των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας της κυβέρνησης και του κόμματος οι οποίοι μεταχειρίζονται συνολικά τους Έλληνες πολίτες και ειδικά τα μέλη του κόμματος «κατά το δοκούν» αναιρώντας αποφάσεις και επιλογές τις οποίες οι ίδιοι έχουν προτείνει σαν διαδικασίες και πολιτικές.

Μαζί με τον κόσμο της αριστεράς, τον κόσμο των κινημάτων που χρόνια τώρα βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία- χωρίς εποπτείες, για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη δημοκρατία, για την αξιοπρέπεια  του  λαού και το μέλλον των παιδιών μας, κρατώντας ζωντανές τις αριστερές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για:

•    Κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
•    Αναστολή πληρωμών του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
•    Τερματισμό της λιτότητας και εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων στρωμάτων και σε βάρος των ολιγαρχών.
•    Εθνικοποίηση των συστημικών τραπεζών και λειτουργία τους υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου, με απόλυτη εξασφάλιση της λαϊκής αποταμίευσης. 
•    Ριζοσπαστική αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, δραστικό περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυστηρότατα όρια και αντικίνητρα στις απολύσεις, καθιέρωση του εργατικού ελέγχου στη διοίκηση των επιχειρήσεων, ενεργοποίηση και ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας.
•    Την μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους που θα κινείται στις  πραγματικές ανάγκες  ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών και του λαού μας.
•    Δημιουργία ενός μόνιμου, κοινωνικά δίκαιου και αναδιανεμητικού φορολογικού συστήματος, δημιουργία εθνικού, ενιαίου περιουσιολογίου για όλους. 
•    Τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων και υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, ΔΕΗ, φυσικό αέριο, ακίνητα Δημοσίου κ.ά.). Εθνικοποίηση και λειτουργία υπό καθεστώς εργατικού-κοινωνικού ελέγχου όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και υποδομών.
•    Οικονομική ανασυγκρότηση για «μια ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου».
•    Γενναία ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν, υγείας, παιδείας και έρευνας. Ενίσχυση του «τρίτου» τομέα, της κοινωνικής οικονομίας.
•    Την υπεράσπιση των θυμάτων των μνημονίων και της κρίσης, στηρίζοντας πέραν των άλλων τις δομές και μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης.
•    Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς στην εργασία και τη μόρφωση, ανοίγοντας δρόμους βεβαιότητας στην ανασφάλεια του σήμερα.
•    Έξοδο από την ευρωζώνη συντεταγμένα, εφόσον χρειάζεται, και στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος και για την εφαρμογή του.
Καλούμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μέσα από τις γραμμές της “ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”.  Καλούμε όλες τις αριστερές, ριζοσπαστικές, δημοκρατικές, πατριωτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

•    Αντώνης Αντωνόπουλος
•    Ασκορδαλάκης Μιχαλης
•    Γιάννης Λεβέντης
•    Ηλίας Λυγερός
•    Σωτήρης Ματσάνης
•    Γιώργος Ματθαιάκης
•    Βαγγελία Μουδάτσου
•    Γιάννης Νιράκης
•    Δήμος Ουρανός

Δήλωση παραίτησης από την ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

 Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία την δεύτερη σαν φάρσα (κ.Μάρξ)

Με το κείμενο μας αυτό εμείς που το υπογράφουμε δηλώνουμε ότι συμφωνούμε με το  βασικό περιεχόμενο των δηλώσεων των μελών της Ν.Ε Χανίων που έχουν παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και με το κύμα των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που παραιτήθηκαν και παραιτούνται από την  Κυβέρνηση και το Κόμμα.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας  και η γύρω από αυτόν ηγετική ομάδα κατάφεραν να ξεπεράσουν   και την πιο απίθανη πρόβλεψη. Με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου  δεν επανέλαβαν απλά την ιστορία της εξάρτησης και της υποτέλειας αλλά κατάφεραν το ακατόρθωτο και μη προβλέψιμο, κατέφεραν να την επαναλάβουν  και σαν τραγωδία και σαν φάρσα.

Η τραγωδία  έγκειται στην διατήρηση των προηγουμένων μνημονίων και στην  παράταση τους με το τρίτο επαίσχυντο  σκληρό μνημόνιο και η φάρσα στην επικοινωνιακή πολιτική    της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  που ισχυρίζεται ότι μπορεί να  απεμπλακεί από  αυτά εφαρμόζοντας τα. 

Με το νέο μνημόνιο ισχυροποιείται η παράδοση στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών  της δημόσιας περιουσίας (λιμάνια, αεροδρόμια, ορυκτός πλούτος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δημόσια και κοινόχρηστα κτήματα κ.α   δια του  αναβαθμισμένου ΤΑΙΠΕΔ )  κινδυνεύει άμεσα  η ιδιωτική περιουσία που θα  τεθεί στην διάθεση των τραπεζών και των πλειστηριασμών , θα καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας της χώρας. Επιπλέον τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα αφανιστούν , η ανεργία θα σπάσει ρεκόρ και όλα αυτά στο όνομα της Ελπίδας που χάθηκε μέσα από  στα σύννεφα της δημιουργικής ασάφειας και μιας  δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης   κατά την οποία πληρώναμε  κανονικά και μέχρις εξαντλήσεως τους τοκογλύφους  από τα αποθεματικά του κράτους πριν τους παραδώσουμε   τα κλειδιά της χώρας.

Υπεύθυνο για αυτή την πορεία είναι το πολιτικό κέντρο  και οι κατά τόπους οπαδοί του  που   απαξίωσε  κάθε κριτική φωνή  καταπάτησε  τις καταστατικές του κόμματος , απέκλεισε  ικανά στελέχη από τις λίστες υποψηφίων και από τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου για να τον πλαισιώσει με αδιαφάνεια και χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια από υμετέρους. (Χαρακτηριστική   και γνωστή  είναι η περίπτωση των Χανίων (δημοτικές εκλογές λίστα υποψηφίων βουλευτών κ.α). 

Αντί για την ομολογία της ήττας της και την ουσιαστική  ανάληψη των ευθυνών  της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  και η γύρω από αυτόν  η ηγεσία  του ΣΥΡΙΖΑ   αφού εξάγγειλε «έκτακτο συνέδριο»   με «νέα σύνθεση» για μετά τις εκλογές και την λειτουργία των θερινών τμημάτων της βουλής  ακύρωσε όσο υπεσχέθη  παραιτήθηκε από την κυβέρνηση επιχειρώντας να «καθαρίσει το τοπίο»  εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ .

 Σε ένα τέτοιο μεταλλαγμένο  μνημονιακό  ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε θέση και παραιτούμαστε από μέλη του. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον Αγώνα για Ψωμί, Δουλειά  και  Αξιοπρέπεια. Και μόνοι μας και με άλλους θα πάρουμε μέρος στου ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας πιστοί στις ις αξίες της Αριστεράς. Για ένα άλλο Κόσμο που είναι Εφικτός.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ

Γιανναδάκης Αντώνης μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Γυπάκης Γιάννης μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Ιορδανίδου Μαλάμω   μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Καντιδάκης ς Γρηγόρης μέλος Συντονιστική ς Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πλατανιά
Κουρής Φραγκίσκος μελος ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Μπατσάκης Δημήτης μέλος Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Μπίσιας  Χάρης μέλος Σύριζα Χανίων  
Μυλωνάκης Γιάννης μέλος Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πλατανιά

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook